Simpatia si antipatia dintre legume

Simpatia si antipatia dintre legume

0 1067



  • Capsunile-Capsunile cresc bine daca sunt gunoite si plantate alternativ cu boranta. Un asternut din ace de pin le intareste si le face mai gustoase – au gustul fragilor de padure. Salata verde, spanacul si fasolea oloaga se numara printre “simpatiile” capsunilor.
  • Cartofii- Cei mai buni prieteni ai cartofului sunt: floarea-soarelui, varza, porumbul si mazarea. Plantand alternativ cartofi si fasole verde, evitati aparitia gandacilor de Colorado, care se dau in vant dupa vinete, astfel ca pot fi usor starpiti plantand vinete in jurul cartofilor.
    Pentru a scapa de insecte, semanati bobi printre cuiburile de cartofi si, pentru ca ei sa fie sanatosi, plantati in fiecare colt al parcelei cate o radacina de hrean.

  • Castravetii-ingrasati cu baliga de cal, castravetii se dezvolta, in mod evident, foarte bine. Apreciaza prezenta in jurul lor a porumbului, a cartofilor si a florii-soarelui, dar nu le displac nici fasolea sau sirurile de gulii, alternand cu salata verde sau cu varza creata. Pentru ca sunt mai buni zemosi, nu trebuie combinati cu plante care usuca: levantica sau rozmarinul.
  • Ceapa verde-Semanata sub meri, ii apara de rugina.
  • Fasolea- se dezvolta frumos daca printre siruri se planteaza varza alba, conopida, morcovi, sfecla, telina, praz si castraveti. Si porumbului ii merge bine in apropierea fasolei, pentru ca absoarbe azotul cu care fasolea (ca toate leguminoasele) imbogateste solul. Fasolea cataratoare nu se cultiva langa ceapa, sfecla rosie si gulii.
  • Hreanul -datorita iutelii sale, hreanul cultivat in colturile parcelei apara cartofii de tot felul de boli. Hreanul face frunze mari si are nevoie de spatiu. Pentru bucatarie, sunt suficiente cateva plante. Radacina rasa partial (pentru sosuri sau amestecata cu otet) poate fi infipta din nou in pamant, chiar de trei ori. Toamna, radacinile de hrean trebuie scoase din pamant, altfel se intind in toata gradina. Frunzele merilor stropiti cu ceai diluat cu hrean (1:10) nu mai ruginesc.
  • Loboda-de culoare verde rosiatica, este mult mai gustoasa decat cea galbuie. Contine mercur. Nu trebuie semanata langa cartofi, fiindca ii impiedica sa creasca. ?
  • Maghiranul-alunga paianjenii, soparlele si furnicile.
  • Mararul-umple gradina cu mirosul lui placut. Combinati-l eventual cu porumb, dar niciodata cu morcovi. Si salata verde, ceapa si castravetii cresc bine in compania mararului.
  • Menta si izma creata– tin la distanta – datorita aromei puternice – furnicile, musculitele si alti musafiri nepoftiti. Prezenta urzicilor ii intareste mirosul. Musetelul se dezvolta bine in preajma ei, in schimb menta isi pierde din aroma. Menta semanata printre legume le apara pe acestea de paduchi, de purici rosii si de omizi de fluturi. Atarnat in dulapul cu haine, un buchetel de menta tine la respect moliile.
  • Patrunjelul-le face bine trandafirilor si patlagelelor rosii.
  • Ridichile-stimuleaza dezvoltarea legumelor si cresc bine in vecinatatea mazarii, a coltunasilor si a asmatuiului, dar nu langa isop.
  • Salata verde-se simte foarte bine in compania capsunilor si a morcovilor.Levantica – ii reduce suculenta. (Salata contine brom si favorizeaza instalarea somnului. Consumati o capatana mica inainte de culcare.)
  • Sfecla rosie-se potriveste cu fasolea oloaga, ceapa si gulia.
  • Urzicile-nu le distrugeti, ci mancati-le zilnic, pana vara tarziu! Imbogatesc pamantul din gradina cu calcar, sporesc recolta pomilor fructiferi si intaresc aroma mirodeniilor. Langa urzici, menta produce mai mult ulei eteric! Pe gramada de gunoi sau de mranita, urzicile grabesc procesul de putrefactie si indeparteaza mirosul neplacut. In plus, veti vedea in jur fluturi frumosi de zi, de culoare maro-roscata, care se hranesc cu frunzele de urzici.
  • Usturoiul-ceapa si arpagicul asigura sanatatea pomilor fructiferi. In preajma usturoiului, parfumul trandafirilor devine mai patrunzator. Cu ceaiul de ceapa sau de usturoi se stropesc cartofii si rosiile, pentru a le apara de boli: sunt cele mai bune antibiotice naturale.
  • Varza-Cultivata alternativ cu salvie sau isop, varza este ferita de omizile fluturilor albi. Fasolea se dezvolta foarte bine intre sirurile de varza. Varza si maghiranul se distrug reciproc. Frunzele de varza, aplicate pe orice zona dureroasa a corpului, amelioreaza durerea.?

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.