Simpatia si compatibilitatea plantelor.
Descoperiri recente din domeniul biologiei dovedesc insa un lucru si mai uluitor: plantele stiu ce inseamna simpatia si antipatia, au preferinte.
Oricat ar parea de ciudat, si in lumea plantelor se intampla divorturi. Aflata invecinatatea unei plante antipatice, care prin volum si inaltime ii ia lumina soarelui, ea poate incerca cel mult sa creasca mai inalta, ceea ce nu-i reuseste intotdeauna. Iar daca mirosul si iradierea plantei vecine o sufoca, se rasuceste putin, se imbolnaveste si moare.
Avem si noi, uneori, cate-o planta careia ?nu-i merge bine. Ii dam apa, lumina, temperatura potrivita, ingrasaminte, ba-i adresam uneori si cuvinte de alint, dar ea este nefericita, se ofileste si se usuca. Ce nu i-a priit? De ce nu s-a lasat ajutata? Poate n-o sa aflam niciodata, dar adevaratii iubitori ai naturii trebuie sa se aplece cu mai multa atentie asupra tainelor ei, pentru a reusi sa le-nteleaga. Plantele au viata sentimentala, au, ca si noi, simpatii si antipatii. ?Exista, fireste, oameni care au mana buna la plante, astfel ca in casa lor ele sunt sanatoase si prospera. Dar in majoritatea cazurilor, lucrurile sunt impartite: unora dintre plante le merge bine, altora nu. Este vorba despre compatibilitate si respingere.
Exista flori care nu pot sta niciodata impreuna in aceeasi vaza?:
–????????? lalelele cu narcisele. Arata superb la un loc, dar narcisele se ofilesc foarte repede, pentru ca nu suporta trufia lalelelor.
–????????? liliacul nu se intelege cu lalelele – se usuca imediat in preajma lor.
–????????? trandafirii detesta pur si simplu garoafele si rezeda.
–????????? Lacramioarele sunt incantatoare si umplu casa cu parfumul lor, dar alte flori nu rezista langa ele.
–????????? Cand vreti sa faceti un buchet frumos colorat, nu prindeti in el maci, pentru ca ele omoara celelalte flori.