Sinca Veche are manastiri rupestre pline de legende
La 45 de km de Brasov si 22 Km de Fagaras, la numai 3 km de satul Sinca Veche se afla Asezamantul Sinca Veche. Bisericile rupestre din complexul monahal de la Sinca Veche se inscriu in lista celor mai vechi monumente feudale romanesti. Stefan Metes, unul dintre cei mai asidui cercetatori ai vietii religioase din Transilvania:
"De manastiri ortodoxe simple si saracacioase ne vorbeste o scrisoare a papei Inocentiu al III-lea din 1204, catre episcopul latin din Oradea Mare." Bisericile rupestre de la Sinca Veche mai sunt cunoscute si cu numele de: templul implinirii rugaciunii, templul ursitelor, manastirea rupestra, pestera manastire sau grota. Este un monument de talie nationala inscris in lista monumentelor istorice sub urmatoarea inregistrare: Lista monumentelor istorice: LMI 2004, pozitia 855, cod LMI 2004: BV- II –m-A-11826, denumire: Manastire rupestra (ruine), localitatea: sat Sinca Veche, comuna Sinca, adresa: Pe Dealul Plesu, datare secolul XVIII.
Manastirea rupestra Sinca Veche este un vechi lacas de cult ce se afla la Sinca Veche, in cotul format de Muntii Fagaras si Perisani, la 45 de kilometri de Brasov si la 22 de kilometri de Fagaras. Locasul de cult se gaseste langa comuna Sinca Veche, sub dealul Plesu.
La Sinca Veche se vine pentru legendele si misterul lacasului de cult sapat in piatra. Acestui lacas i s-a dus vestea de "Templul Ursitelor", "Manastirea Sapata in Piatra" sau "Templul de la Sinca Veche", loc de reculegere, de implinire a dorintelor bune, dar si de oaresce fenomene paranormale – dupa parerea unora.
Cunoscut mai mult sub denumirea de "Templul Ursitelor", locasul de cult din Sinca Veche se banuieste ca are o vechime de aproximativ 7.000 de ani si se presupune ca ar fi apartinut aceleiasi civilizatii care a intemeiat "Templul Alb" din Insula Serpilor.
Sinca Veche apare in acte incepand cu secolul al XII-lea si este cunoscuta, pe langa numeroasele vestigii arheologice inca nevalorificate, gratie istoricului si filologului roman Gheorghe Sincai, a carui famile isi are radacinile aici.
Dat fiind faptul ca Sinca a fost o localitate la granita intre Romania si Imperiul Habsburgic, aceasta a avut o istorie mai napastuita, influentata de comunitatile care s-au perindat in timp pe aici.
Controversele asupra lacasului sunt legate nu numai de imposibilitatea datarii si a stabilirii originilor sale, a autorilor insemnelor de pe pereti, ci si de arhitectura. Biserica are doua altare, ceea ce ii face pe multi sa sustina ca nu are o origine crestina. Altii sunt de parere ca in timp peretii s-au surpat si au fost unite cele doua biserici, care au existat atunci cand comunitatea de monahi si-a marit numarul.
Mai sus de acest stravechi locas de cult se afla o manastire de calugari ce poarta hramul Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Paraclisul in care se savarsesc slujbele pastreaza cu cinste si o particica din Moastele Sfantului Nectarie.