Sintagma „produs montan” – un cadou tehnocrat agricultorilor din zona de munte

Sintagma „produs montan” – un cadou tehnocrat agricultorilor din zona de munte

0 529

Politica de calitate a Uniunii Europene privind denumirea facultativa de calitate „produs montan” va fi aplicata si in Romania dupa ce Guvernul a adoptat miercuri o Hotarare in acest sens, prima etapa in ceea ce priveste implementarea acestei politici europene, informeaza Executivul. Astfel producatorii din zona montana pot opta pentru etichetarea produselor, in conditiile unei nevoi de valorificare durabila a tuturor resurselor de hrana.
Producatorii, cultivatorii, apicultorii care isi desfasoara activitatea de productie in zona montana isi vor promova produsele alimentare inscriptionand pe eticheta „produs montan”, produsele vor respecta normele sanitar veterinare si vor fi usor recunoscute de consumator. Pe de alta parte, consumatorii vor fi informati in legatura cu importanta calitatii biologice si a garantiilor sanitare a alimentelor „de la munte”, ceea ce va determina o crestere a cererii pentru astfel de produse, mai arata Guvernul.
Potrivit acestuia, prin actul normativ adoptat miercuri se transpune in legislatia nationala o parte din prevederile regulamentelor europene in ceea ce priveste conditiile de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan” (Regulamentului (UE) nr. 665/2014  de completare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European si al Consiliului).Sambra oilor - muls 2

Pentru etichetarea produselor provenite din zona montana, agricultorii care opteaza pentru aceast lucru trebuie sa respecte o serie de conditii, mentionate in caietul de sarcini, drept garantie a faptului ca produsul este realizat in zona montana. Astfel, produsul va putea fi distins pe piata ca avand origine certificata „produs montan”. Mai exact, etichetarea alimentelor cu mentiunea „produs montan” se poate aplica doar produselor obtinute din animale crescute cel putin doua treimi din viata in arealul montan si ale caror produse sunt prelucrate tot in zonele de munte. La productia vegetala se poate aplica mentiunea produs montan doar daca acestea sunt cultivate in zona montana, iar daca se utilizeaza zahar din afara zonei montane acesta nu trebuie sa detina o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi autoritatea competenta responsabila cu verificarea conformitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii facultative de calitate „produs montan”. De asemenea, va gestiona Registrul National al Produselor Montane si va verifica respectarea legislatiei europene si nationale de catre operatorii economici care au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan”.

Adoptarea hotararii de guvern referitoare la produsul montan este prima etapa in ceea ce priveste implementarea politicii de calitate a UE referitoare la denumirea facultativa de calitate produs montan. In continuarea armonizarii legislatiei nationale cu cea europeana se va emite un ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale referitor la reglementarea  procedurii de verificare a conformitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini, de acordare a dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan” si de verificare a respectarii legislatiei europene si nationale de catre operatorii care doresc sa beneficieze de aceste avantaje. miei piataOrdinul de ministru subsecvent acestei hotarari de guvern va aduce clarificari pentru informarea corecta a consumatorului si a conditiilor de utilizare a mentiunii de produs montan.

In septembrie 2012, Parlamentul European a aprobat oficial Regulamentul nr. 1151/2012  care rezerva utilizarea termenului „produs montan” pentru produsele alimentare care sunt produse si prelucrate in zonele montane. Acest regulament a intrat in vigoare in decembrie 2012 si este completat de Actul delegat (UE) nr. 665/2014 aprobat in iulie 2014, care precizeaza conditiile de utilizare a termenului optional de calitate „produs montan”.

In perioada mandatului de comisar pentru agricultura si dezvoltare rurala, premierul Dacian Ciolos a fost promotorul introducerii noilor reguli la nivel european privind etichetarea distincta, facultativa, a produsele alimentare care sunt produse si prelucrate in zonele montane.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.