Sistem antiracheta in Romania

Sistem antiracheta in Romania

0 222

Presedintele Barack Obama a anuntat ca SUA au „o noua abordare” in legatura cu planul antiracheta, care prevede intial deplasarea in zona a unor vase dotate cu interceptoare, pentru ca, ulterior, elemente ale scutului sa fie instalate in 2015 in Cehia si Polonia. „Noul proiect de aparare antiracheta va fi mai puternic, mai inteligent si mai rapid”, a spus Obama. Liderul de la Casa Alba a dat asigurari aliatilor europeni ca securitatea lor va fi consolidata odata cu implementarea noului plan antibalistic.
Reuters preciza joi dimineata ca decizia Administratiei Obama de a renunta la proiectul unui scut defensiv va provoca noi temeri in tarile est-europene, care au cautat in ultimele doua decenii sprijinul SUA in fata fostului lor stapan, Rusia.
Decizia Administratiei de la Washington vine in urma unei revizuiri a planului, ceruta de presedintele Obama. Administratia fostului presedinte George W. Bush a spus mereu ca scutul urma sa protejeze Statele Unite si aliatii sai europeni de rachetele lansate din Iran sau Coreea de Nord. Americanii insa cred in prezent ca programul balistic iranian nu a progresat atat de rapid precum se estimase, reducand astfel amenintarea pentru SUA si europeni. In plus, Administratia Obama are in vedere si pretul scutului antiracheta, despre care sustine ca ar trebui „sa fie unul corect”.

Sistem defenisv, regandit!
Administratia Obama se gandeste la instalarea in Romania, Israel si Turcia a unui sistem defenisv impotriva rachetelor cu raza scurta de actiune, in defavoarea scutului „prostesc si provocator” destinat rachetelor cu raza lunga, conceput de fostul presedinte George W. Bush, noteaza Ezra Klein, blogger al publicatiei Wasghinton Post. Afirmatiile sale au fost facute in aceeasi zi in care presedintele Barack Obama a anuntat ca SUA au „o noua abordare” in legatura cu planul antiracheta, care prevede pentru inceput deplasarea in regiune a unor vase dotate cu interceptoare, pentru ca, in 2015, Pentagonul sa instaleze elemente ale scutului defensiv in Cehia si Polonia.
Ezra Klein se declara „bucuros” ca administratia Obama a abandonat planurile scutului defensiv „prostesc si provocator”, asa cum au fost ele gandite de fostul presedinte George W. Bush. Aceste planuri prevedeau instalarea a 10 interceptoare in Polonia si a unui radar in Cehia, lucru care a iritat Moscova. Rusia a perceput initiativa americana drept o amenintare directa la adresa securitatii sale nationale.
In locul acestui plan, Obama se gandeste la instalarea unui scut defenisv destinat rachetelor cu raza scurta, amplasat pe vapoare, „in (probabil) Romania, Israel si Turcia”.
„In acest fel, faci mai putine lucruri ca sa iriti Rusia si salvezi si ceva bani”, crede analistul.
Oficiali americani au confirmat joi ca au „regandit” planul balistic defensiv, urmand ca interceptoarele si radarele sa fie amplasate in Cehia si Polonia in 2015.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.