Sistemul de sanatate – blocat,
intre Reforma si Restructurare
Sistemul de sanatate – “reformat†si “restructuratâ€, a se citi colorat bipolar (portocaliu si verde) cu aceeasi insistenta ca si alte domenii a ajuns la un punct critic. S-a taiat de peste tot, de la retete compensate pana la pansamente, de la salarii pana la schema medicilor si s-a insistat cu taiera pana desfiintarea de spitale. De oameni nu-i pasa nimanui, de la Cotroceni pana la Palatul Victoria sau de la ministru sanatatii Attila Cseke pana la seful CSAS Lucian Duta se vaneaza banul si comisioniul.
Mai nou, din cei doi sefi de la sanatate, se vrea sa ramana unul singur – reprezentantul UDMR.
Iata ce spun cei care poporul le-a dat mandat sa conduca si sa le rezolve problemele nu sa le scurteze viata.
Basescu despre situatia sistemului de sanatate
• Stiam ca sistemul de achizitii era printre preocuparile majore ale expertilor FMI, UE si Banca Mondiala.
• Guvernul a luat din alte domenii si a dat pentru stingerea arieratelor din sanatate. In ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a dat 2,5 miliarde de lei, in mod deosebit achizitiile de medicamente se platesc prin farmacii direct de populatie sau prin spitale. Astazi avem din nou aproape 2 miliarde arierate, pe facturi venite dupa ce s-au platit cele de anul trecut. Acest lucru nu mai poate continua.
• Este pentru prima data cand pe tema platii la arierate la medicamente ajungem la o intelegere cu FMI si UE. Nu suntem dispusi sa mai sacrificam banii din investitii si sa-i ducem intr-un sistem care nu vrea sa se reformeze.
• Reforma in sanatate a inceput, s-au inchis doar niste spitale care consumau si nu aveau performante.
• Insa marea problema este controlul costurilor – am ajuns aparent sa consumam cantitati uriase de medicamente, plus simpozioanele organizate de fabricile de medicamente intra in costul platit de Guvern.
• Am vazut si ticalosia manifestata de unele mijloace mass media: „vor fi lasati sa moara bolnavii de cancer”. Nu, vom avea grija de programele pe boli cronice sa se poata derula rezonabil.
• Dar nici nu ne mai putem permite sa luam tot timpul banii de la investitii si sa fim intr-o zona in care responsabilii si directorul casei de sanatate si ministrul care nu vor sa puna ordine in cheltuirea banilor din sistem. Vorbim si de responsabilitatea directorilor de spitale, care, cand ii cauti, depasesc bugetul. Sa intre si ei pe legea finantelor publice si sa raspunda de acest buget.
• Asta nu inseamna ca sistemul este suficient finantat. Intai sa inchidem robinetele risipei, si sunt convins ca am reduce cel putin jumatate din datoriile la medicamente, apoi vine Guvernul sa completeze, cat trebuie, nu discretionar
• Am stabilit astazi cu FMI – le vom da bani pe masura ce implementeaza cate un pas in punerea in control a cheltuielilor. Nu ni se poate cere la nesfarsit sa luam banii de la crearea de locuri de munca. Una este sa folosesti un miliard de lei noi investitii – se intoarce TVA, CAS, taxe ale unui om care munceste, si alta este sa dai la niste multinationale bani de medicamente. Nu ne putem sacrifica la nesfasit, facem lucrul asta de 10 ani. Guvernul trebuie sa puna cheltuielile sub control.
• Responsabilitatea ar trebui sa se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achizitii in medicamente. Sa vedem licitatiile facute, sa vedem sistemul informatic la fiecare farmacie si sa se stie in fiecare moment ce retete si in ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente si cum si verificat, din cand in cand, prin sondaj, cat de bolnav este beneficiarul de retete la fiecare trei zile, responsabilitatea medicilor de familie si totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate in numele statului.
• Se vorbeste de foarte mult timp, dar nu se intelege casa cu ministrul. Si aici au doua variante: ori se inteleg, ori isi vad de drum amandoi, adica demisioneaza si sa vina cineva care poate colabora pentru realizarea controlului costurilor in Sanatate.
• Sunt doi oameni responsabili aici: ministrul Sanatatii si seful Casei de Asigurari, au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, altul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul medicamente generice, aici va trebui Guvernul sa ia o decizie, sa le spuna: asta faceti. Vor sa faca bine, nu, usa Guvernului, usa casei de sanatate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine in cheltuieli, ori isi vad amandoi de drum, pleaca de la cele doua institutii.
• A convenit si Guvernul – vom da pentru spitale 300 de milioane care vor fi administrate de spitale in functie de prioritati si acolo unde trebuie, dar nu acolo unde directorii au iesit din buget fara sa intrebe pe nimeni, crezand ca este bugetul familiei.
Emil Boc:Trebuie sa stopam risipa banului public in Sanatate si sa asiguram medicamente la pretul corect
Trebuie stopata risipa in cheltuirea banului public in Sanatate si asigurate medicamente la preturi corecte, a declarat marti dupa-amiaza premierul Emil Boc “rugat†sa comenteze afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora in cazul in care seful CNAS si ministrul Sanatatii nu se vor intelege in privinta arieratelor la medicamente vor trebui sa plece amandoi. Boc spune ca si Basescu sa STOPAM in loc sa faca acest lucru. „Avem nevoie de o conceptie foarte clara pe care am prezentat-o atat ministrului Sanatatii, cat si sefului CNAS. Sunt tot mai multi bani care s-au investit in Sanatate si, din nefericire, nu se vad rezultatele. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa stopam risipa in cheltuirea banului public in Sanatate. Al doilea lucru care trebuie facut concomitent este sa asiguram medicamente, pentru ca e nevoie de medicamente in aceasta tara, dar medicamente care sa fie la preturi corecte si nu umflate sau la preturi care sunt mult fata de ceea ce se plateste in alta tara din lume”, a explicat seful Executivului.
Potrivit lui Boc, acolo unde se poate trebuie folosite medicamente generice care costa mai putin si dupa aceea trebuie restructurat intregul sistem de achizitie publica de medicamente din Romania, astfel incat sa se obtina pretul corect pornind si de la formula standardelor de cost impuse in alte domenii.
„Acest Guvern a reusit sa impuna de cand a ajuns sa conduca aceasta tara, adica stim cat trebuie sa coste un kilometru de drum judetean, un kilometru de autostrada, cat costa o scoala, cat costa o sala de sport pentru ca pentru prima data s-au stabilit aceste standarde de cost la care te poti raporta”, a sustinut primul-ministru.
Intr-o alta maniera (cu refere la standarde de cost), a continuat premierul, si tinand cont de specificul activitatii medicale, trebuie pusa ordine in sistemul de achizitie a medicamentelor si in distribuirea acestora. „Sumele de bani practic s-au dublat in ultimii opt ani, dar rezultatele nu sunt pe masura. De aceea, obiectivul nostru este sa asiguram medicamente la pretul corect pentru a face fata cererii populatiei si mai multi bani sa ajunga la pacienti si nu la intermediari sau la alte structuri care nu au legatura directa cu actul medical”, a conchis premierul Emil Boc.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca ministrul Cseke Attila si presedintele CNAS, Lucian Duta, ori se inteleg in ceea ce priveste controlul costurilor in Sanatate, ori pleaca de la cele doua institutii.
„Sunt doi oameni responsabili: ministrul Sanatatii si seful Casei, au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, altul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul medicamente generice, aici va trebui Guvernul sa ia o decizie sa le spuna: asta faceti. Vor sa faca bine, nu, usa Guvernului, usa casei de sanatate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine in cheltuieli, ori isi vad de drum, pleaca de la cele doua institutii”, a spus seful statului, la postul public de televiziune.
El a mentionat ca a avut o discutie si cu premierul Emil Boc in acest sens si va trebui gasita o solutie „foarte rapid”, indicand inceputul noii sesiuni parlamentare.
Ministrul Sanatatii si seful CNAS s-au intalnit cu delegatia FMI
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si seful CNAS, Lucian Duta, au avut marti o intalnire de aproape trei ore cu delegatia FMI condusa de Jeffrey Franks, in cadrul careia a anuntat ca a cerut pentru sistemul de sanatate o rectificare bugetara de 4 miliarde de lei.
La finalul intrevederii ministrul a declarat ca a fost o discutie foarte constructiva si ca a fost accentuata necesitatea masurilor de reforma, care insa trebuie sustinuta financiar.
„Inca din decembrie am semnalat ca pe bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate va fi necesara o rectificare bugetara. Bugetul CNAS porneste cu un minus de 2,8 miliarde lei inca din 2009, pe care il rostogolim in fiecare an, minus care s-a facut prin credite de angajament”, a spus ministrul Sanatatii.
Cseke Attila a mentionat ca in prezent sunt doua proiecte aflate in dezbatere publica, menite sa reduca cheltuielile la medicamente. Este vorba de ordinul privind preturile la medicamentele din programe si masurile privind clawback-ul. El a precizat ca cele doua masuri se vor promova in luna august.
Ministrul a mai adaugat ca sunt necesare masurile de control, iar prin astfel de masuri consumul la medicamente va fi mai bine controlat.
Intrebat de ziaristi daca sunt probleme intre minister si CNAS, ministrul Sanatatii a spus ca personal nu are nicio problema cu presedintele CNAS.
„Este o problema de organizare. In vreme de criza pentru o strategie de reforma este nevoie de o singura conducere. Am propus ca CNAS sa treaca la Ministerul Sanatatii, dar acest lucru nu s-a realizat. Poate sa fie si invers. Important este sa fie o singura conducere”, a spus Cseke Attila.
In ceea ce priveste managementul unitatilor sanitare, demnitarul a spus ca le va atrage atentia autoritatilor locale sa se implice mai mult.
„Atunci cand s-a facut descentralizarea, aceasta a insemnat nu numai numirea unor manageri, ci sa fie si o contributie din partea autoritatilor locale”, a punctat ministrul Cseke Attila.
Lucian Duta, presedintele CNAS a spus ca discutiile dintre Ministerul Sanatatii si Fondul Monetar International deschid calea catre o solutie comuna si a reiterat ideea ca in sistem de face de ani de zile risipa.
In ceea ce priveste relatiile dintre CNAS si minister, Lucian Duta a mentionat ca important este sa se gaseasca solutii care sa faca posibila functionarea sistemului.
Legat de spusele presedintelui Traian Basescu care a declarat luni seara la TVR1 ca ministrul Cseke Attila si presedintele CNAS, Lucian Duta, ori se inteleg in ceea ce priveste controlul costurilor in sistemul de sanatate, ori demisioneaza de la conducerea acestor institutii, Lucian Duta a spus ca el se subordoneaza celui care l-a numit – premierului.