Sistemul Eurodac functioneaza si in Romania

Sistemul Eurodac functioneaza si in Romania

0 349

Solicitantii de azil nu vor mai putea face diverse smecherii atunci cand adreseaza cererile diferitelor state din Europa. Incepand de marti, in Romania functioneaza baza de date europeana de amprente digitale, care ajuta la identificarea tuturor solicitantilor de azil in varsta de peste 14 ani. Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca a dat in folosinta, prin conectarea la sistemul central de la Luxemburg, componenta nationala a sistemului european Eurodac, creata, potrivit ministrului Vasile Blaga, cu scopul de a sprijini combaterea migratiei ilegale si de a preveni depunerea de cereri de azil succesiv in mai multe state membre UE de catre aceeasi persoana.


Proiectul, a carui realizare reprezinta una dintre obligatiile Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana, are o valoare totala de 2,1 milioane de euro si a fost finantat din fonduri Phare, contributia Romaniei reprezentand 25 la suta. Sistemul national Eurodac are mai multe locatii situate in punctele de control-trecere a frontierei, aflate la frontiera externa a Uniunii Europene, in Centrele de primire si cazare a solicitantilor de azil din Radauti, Timisoara, Galati, Somcuta Mare – Maramures, si in centrele de luare in custodie publica a cetatenilor straini cu sedere ilegala, aflati pe teritoriul Romaniei.


Sistemul national Eurodac a fost dat in folosinta dupa ce a fost testat pe parcursul unei saptamani. Sistemul Eurodac este o baza de date europeana de amprente digitale, infiintata in anul 2003, care contine amprentele tuturor solicitantilor de azil in varsta de peste 14 ani. Aceste amprente sunt transmise in format digital catre unitatea centrala a Comisiei Europene, unde sunt comparate automat cu amprentele deja inregistrate in baza de date.


Aceasta procedura permite autoritatilor sa verifice daca solicitantul de azil nu a intrat ilegal in Uniunea Europeana sau daca nu a introdus deja o cerere intr-un alt stat membru. In acest fel, Eurodac permite identificarea persoanelor care incearca sa fraudeze sistemul european de azil si fac turul statelor membre cand unul din state le-a respins cererea, precum si evitarea incarcarii inutile a sistemului cu cereri multiple.


In paralel, Ministerul Administratiei si Internelor a asigurat modernizarea sistemului national AFIS (Automated Fingerprint Identification System – Sistemul Automat de Identificare a Amprentelor) pentru a fi compatibilizat cu sistemele similare din Uniunea Europeana. Modernizarea acestui sistem va permite o identificare mai usoara a persoanelor care au savarsit infractiuni pe teritoriul Uniunii Europene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.