Sistemul românesc de sănătate în pragul colapsului!!

Sistemul românesc de sănătate în pragul colapsului!!

0 859
PreÅŸedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof.dr. Vasile Astărăstoae, a anunÅ£at sâmbătă, reunirea Consiliului NaÅ£ional, pe data de 20 iunie, eveniment la care vor participa toÅ£i profesioniÅŸtii din Sănătate, pentru a discuta cu privire la acÅ£iunile care se impun în continuare, dacă nu se iau măsurile pe care le-a propus, pentru ca sistemul românesc de sănătate să nu intre în colaps.
 
"Deocamdată vom crea o asociaÅ£ie a profesioniÅŸtilor din sănătate ÅŸi vom discuta să declanşăm o serie de acÅ£iuni, plecând de la marÅŸuri, demonstraÅ£ii ÅŸi până la blocarea sistemului prin demisia personalului medical, pentru că situaÅ£ia actuală nu mai poate continua", a precizat sâmbătă Astărăstoae, la o conferinţă de presă prilejuită de reuniunea, în România, a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM). El a spus că această discuÅ£ie o va avea la Consiliul NaÅ£ional, pe data de 20 iunie, la BucureÅŸti. "Dacă nu se iau măsurile pe care noi le-am propus ÅŸi pe care încercăm să le ÅŸi impunem, dacă forÅ£a argumentelor nu este acceptată, s-ar putea ca în câÅ£iva ani de zile, sistemul de sănătate românesc să fie depopulat, în condiÅ£iile în care există unităţi medicale în care nu mai pot să funcÅ£ioneze sau funcÅ£ionează la cota de avarie, mai ales în zone care sunt deja defavorizate, migraÅ£ia externă este însoÅ£ită ÅŸi de migraÅ£ia internă. Dacă pleacă cineva din IaÅŸi, imediat cineva din Vaslui, BotoÅŸani sau Suceava poate să vină la IaÅŸi, dar acolo de unde a plecat nu mai vine nimeni. De aceea trebuie să fie luate măsurile pe care noi le-am propus, care să redea, pe de o parte, independenÅ£a profesională, iar pe de altă parte, demnitatea, inclusiv creÅŸterea veniturilor medicilor", a precizat Astărăstoae. În ceea ce priveÅŸte acÅ£iunile revendicative, el a spus că CMR nu este adeptul ultimatumului, nu a ameninÅ£at, ci a previzionat că este posibilă ÅŸi o asemenea măsură. "Nu am pus-o în practică, pentru că tot timpul am sperat la un dialog ÅŸi am avut promisiuni, inclusiv de la prim-ministrul Victor Ponta, înainte de data de 9 decembrie, dată după care nu am mai avut comunicare cu premierul. Repet, avem această reÅ£inere pentru că pacienÅ£ii nu au nicio vină că aceÅŸti guvernanÅ£i nu se apleacă asupra sistemului de sănătate", a arătat preÅŸedintele CMR. Potrivit oficialului CMR, numărul medicilor care au plecat din Å£ară, după anul 2007, a ajuns la 14.000 ÅŸi acesta creÅŸte, "din cauza acestei campanii de denigrare a medicilor, care îi determină să meargă să lucreze într-un sistem unde sunt bine plătiÅ£i, dar au siguranÅ£a că nu o să descindă mascaÅ£ii, procurorii". PreÅŸedintele CMR a spus că, până acum, a cerut guvernelor să scoată profesia medicală din ceea ce se cheamă bugetar, funcÅ£ionar sau echivalentul acestuia, ÅŸi să aibă în vedere creÅŸterea veniturilor medicilor, printr-o serie de măsuri combinate.
"Nu cerem media din UE, dar oricum să crească veniturile medicilor, începând cu rezidenÅ£ii. Dacă o Å£ară a găsit un miliard de euro să crească bugetul la Sănătate ca să plătească arierate la firme de medicamente, aparatură, ÅŸi nu a găsit 41 milioane de euro pentru a dubla veniturile medicilor rezidenÅ£i, atunci acea Å£ară îÅŸi merită soarta", a susÅ£inut Astărăstoae. El a mai precizat că în acest moment relaÅ£ia cu Ministerul Sănătăţii este una normală ÅŸi de parteneriat, menÅ£ionând că politica de sănătate nu o poate face numai acest minister, blocajul fiind la Ministerul FinanÅ£elor.
 
Sursa: AGERPRES
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.