Situatia copiilor cu parintii plecati la munca discutata de ONG-uri

Situatia copiilor cu parintii plecati la munca discutata de ONG-uri

0 139
Ieri la Hotelul Aro din Brasov, in sala Europe, a avut o conferinta de presa privind ,,promovarea drepturilor copiilor si adolescentilor din Romania si Italia” sub sloganul ,,Nimeni nu poate creste singur”. Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana prin programul ,,Drepturi Fundamentale si Cetatenie”. Intalnirea a fost organizata de Fundatia ,,Inima pentru Inima” alaturi de alte organizati cu care aceasta a colaborat in Romania si Italia, respeciv Asociatia Bambini , Asociatia ,,Spirit Romanesc” si Cooperativa Sociala Iterculturada dar si rezentanti ai unor organizatii de invatamant, ai unor institutii centrale si locale sau ai societatii civile. Aceasta a avut ca scop promovarea ,,mediatorului social”.
Presedintele asociatiei Inima pentru Inima, Lidia Dobrea a declart ca scopul actiunilor fundatiei este acela ,,de a preveni abandonul si de a sensibiliza situatia privind emigrantii”. Aceasta a amintit ca foarte multi ,,parinti pleaca din Romania pentru viata mai buna dar noi dorim ca sa le relansam realatiile cu copii ramasi in tara”. Si presedinta asociatiei ,,Spirit Romanesc”, doamna Mihalache Dana, a amintit de faptul ca ,,situatia copiilor in Romania este complicata. Asta deoarece multi dintre parintii acestora care pleaca in strainatate nu au de la inceput o casa sau un loc de munca ce sa nu fie la negru, si atunci nu isi pot lua copiii cu ei. Asta face ca distanta dintre ei sa devina apasatoare. Ca sa nu mai spunem ca la un moment dat unii parintii isi cam uita copiii, iar, la randul lor copiii sau mai ales adolescentii nu mai accepta nici o autoritate, sunt scapati din mana, cum s-ar spune si nu mai accepta sa fie controlati de parinti. Scopul nostru este sa mediem aceste lucruri, sa facem o educatie pentru parintii care vor sa plece la munca in Italia pentru a sti la ce se asteapta, sa evite sa lucreze in conditi de ilegalitate pentru ca nu beneficiaza de nici un drept si totodata de a reusi sa intregim cat mai repede familiile”.
De aceea rolul organizatiilor neguvernamentale de a forma mediatori sociali a fost discutat si de fostul consilier local PSD, doamna doctor Minerva Gurgu care a solicitat ONG mai multa vointa in a forta autoritatile centrale si locale ,,sa determine functionarea legii privin asistenta comunitara”. ONG-istii au mai spus ca este foarte greu sa afli numarul ,,celor care vin si pleaca din Romania in Italia, mai ales ca autoritatile locale nu stiu nici ei exact numarul acestora”.
Fapt confirmat si de primarul din Budila, Irimia Marsavela, care a spus ca, de exemplu, ,,foarte multi din localnicii de la noi pleaca in strainatate, uneori se intorc, alteori nu, dar nu anunta autoritatile pentru ca legea cere ca acestea – autoritatiile, n.r. –  sa fie anuntate dar nu exista nici o masura punitiva daca nu o faci”.
In concluzie, doar prin voluntariat sau prin aflarea unor informatii de la binevoitori privind copiii lasati in grija altora si care sunt neglijati sau exploatati autoritatile si ,,oengistii” pot sa incerce reintregirea familiilor.. 
Iulian Rinder

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.