Situatia europarlamentarilor nostri pe comisii

Situatia europarlamentarilor nostri pe comisii

0 235

Uite o treaba care poate starni, si de o parte, si de alta, in toata tara, un ras homeric: Vadim si Tokes sunt colegi in Comisia de Cultura a Parlamentului European. Fiecare o sa pretinda ca este mai cultivat decat celalalt, dorind sa-si impuna punctul de vedere. Inclin sa cred ca Vadim il depaseste in radacini culturale pe popa Tokes, si asta fara sa fiu extremist sau sovin.
In schimb, o alta figura – devenita dubioasa si indemnata la demisie din cauza unui tineret mai sportiv decat prevede legea – ai am numit-o pe EBA, face parte din Comisia pentru Afaceri Sociale. Probabil sectia baruri si carciumioare, domeniu in care are vaste cunostinte, dupa vorba si dupa port.

Parlamentul European a votat joi componenþa comisiilor parlamentare permanente pentru urmatorii doi ani si jumatate, informeaza Biroul de Presa al PE, care prezinta lista membrilor titulari din Romania in aceste comisii. Iata despre ce este vorba.
Deputatii romani titulari in Comisia pentru afaceri externe (AFET), care are 76 membri, sunt Norica Nicolai (ALDE), Ioan Mircea Pascu (S&D), Cristian Preda (PPE) si Adrian Severin (S&D). Pascu este propus si ca vicepresedinte al Comisiei. Alegerea vicepresedinþilor are loc joi si luni, in cadrul reuniunilor constitutive ale comisiilor.
De asemenea, Nicolai este propusa ca vicepresedinte al subcomisiei pentru securitate si aparare (SEDE) a AFET.
László Tokes (PPE) este membru al subcomisiei pentru drepturile omului (DROI). (Ne-am dat dracului in cazul asta!)
Din Comisia pentru dezvoltare (DEVE), care are 30 de membri, face parte Corina Cretu (S&D), care este propusa ca vicepresedinte.
George Becali (NA) si Iuliu Winkler (PPE) fac parte din Comisia pentru comert international (INTA), care are 29 membri. Mai stii ca Becali nu va face treaba in aceasta comisie, ca la comert si afaceri se cam pricepe!
Comisia pentru control bugetar (CONT), cu 29 membri, ii are in componenta pe Catalin Sorin Ivan (S&D) si pe Monica Luisa Macovei (PPE).
George Sabin Cutas (S&D) si Theodor Dumitru Stolojan (PPE) fac parte din Comisia pentru afaceri economice si monetare (ECON). Stolojan este propus si ca vicepresedinte.
Elena Basescu (PPE), Rovana Plumb (S&D) si Traian Ungureanu (PPE) sunt membri ai Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, care are 50 de membri.
In Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) au intrat trei deputati romani: Elena Oana Antonescu (PPE), Daciana Sarbu (S&D) si Claudiu Ciprian Tanasescu (NA).
Adina Valean (ALDE) si Ioan Enciu (S&D) sunt membri ai Comisiei pentru industrie, cercetare si energie (ITRE).
Cristian Busoi (ALDE) face parte din Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor (IMCO).
Marian-Jean Marinescu (PPE) si Silvia Adriana Ticau (S&D) fac parte din Comisia pentru transport si turism (TRAN), iar Ticau este propusa ca vicepresedinte.
Din Comisia pentru dezvoltare regionala (REGI) fac parte Victor Bostinaru (S&D), Petru Constantin Luhan (PPE), Iosif Mantula (PPE) si Ramona Nicole Manescu (ALDE).
Vasilica Viorica Dancila (S&D) si Rares Lucian Niculescu (PPE) fac parte din Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala (AGRI).
Comisia pentru cultura si educatie (CULT) ii are ca membri pe Corneliu Vadim Tudor, Catalin Sorin Ivan (S&D) si László Tokes (PPE).
Sebastian Bodu face parte din Comisia pentru afaceri juridice (JURI) si este propus ca vicepresedinte.
Din Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) fac parte Monica Luisa Macovei (PPE), Csaba Sogor (PPE) si Renate Weber (ALDE).
Victor Bostinaru si Adina Valean fac parte din Comisia pentru petitii (PETI).
In schimb, din Comisia pentru bugete, Comisia pentru afaceri constitutionale, Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de gen si Comisia pentru pescuit nu face parte niciun eurodeputat roman, pentru ca se cunosc rezultate antecedente din tara.
Parlamentul constituie comisii permanente la propunerea Conferinþei Presedintilor. Alegerea membrilor comisiilor si ai comisiilor de ancheta a avut loc dupa desemnarea candidatilor de catre grupurile politice si deputaþii neafiliati. Conferinta presedintilor prezinta Parlamentului o serie de propuneri. Componenta comisiilor trebuie sa reflecte, in masura posibilului, componenta Parlamentului.
Lista partidelor reprezentate:
EPP – Grupul Partidului Popular European (Creºtin-Democrat)
S&D – Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si a Democratilor in Parlamentul European
ALDE – Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa
GREENS/ EFA – Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana
ECR – Conservatorii si Reformistii Europeni
GUE/ NGL – Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica
EFD – Grupul Europa Libertatii si Democratiei
NA – Deputati neafiliati

Ramane acuma sa-i vedem la treaba si, sa speram, cu rezultate bune daca se mai schimba cate ceva in tara.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.