Situația explozivă din Orientul Mijlociu provoacă îngrijorare la București; recomandările Ministerului Afacerilor...

Situația explozivă din Orientul Mijlociu provoacă îngrijorare la București; recomandările Ministerului Afacerilor Externe

0 210

Ministerul Afacerilor Externe de la București se declară preocupat de evoluţiile recente din Orientul Mijlociu. Situația a escaladat după atacul care a vizat ambasada SUA la Bagdad și ulterioara ucidere, într-un raid american, a generalului iranian Qassem Soleimani. Teheranul a făcut cunoscut faptul că se pregătește de război și a arborat, pentru prima dată în istorie, steagul roşu deasupra moscheii Jamkaram, considerat loc sacru (foto). Arborarea steagului roşu simbolizează începerea unui „război sângeros” în cultura arabă, scrie Daily Mail. Steagul a fost arborat la moscheea Jamkaram din oraşul Qom, un loc considerat sacru şi sfânt în Orientul Mijlociu încă din Evul Mediu.

”România este profund îngrijorată de evoluţiile recente din Orientul Mijlociu după atacul asupra Ambasadei SUA în Irak – pe care România îl condamnă ferm – şi după măsurile de protecţie preventive luate în consecinţă de SUA. Detensionarea este esenţială pentru a evita deteriorarea suplimentară a situaţiei de securitate”, susține MAE.

Ministerul Afacerilor Externe le-a recomandat, vineri, cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt absolut necesare în Irak, având în vedere escaladarea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu, dat fiind faptul că Qassem Suleimani şi Abu Mahdi al-Muhandis au fost lichidați din ordinul președintelui SUA, Donald Trump.

De asemenea, se recomandă evitarea zonelor în care au loc mitinguri, manifestaţii politice sau orice fel de demonstraţii.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să se informeze asupra situaţiei de securitate din regiunile în care urmează să călătorească, să aibă o atitudine cooperantă cu autorităţile locale şi să îşi noteze coordonatele de contact ale celei mai apropiate misiuni diplomatice sau consulare române, disponibile online.

Totodată, MAE recomandă insistent cetăţenilor români să îşi anunţe prezenţa la cea mai apropiată misiune diplomatică sau consulară română, transmiţând coordonatele pentru a putea fi contactaţi în eventualitatea apariţiei unei situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care sunt implicaţi într-o situaţie deosebită pot apela numerele de telefon ale celei mai apropiate misiuni diplomatice sau consulare române, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numerele de telefon de urgenţă ale acestora, care se găsesc pe pagina web a MAE.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.