Slanic Moldova primul oras independent energetic

Slanic Moldova primul oras independent energetic

0 227

Primariile din Slanic Moldova si orasul german Reuth, landul Saxonia, au parafat duminica un Acord de implementare, in statiunea balneo-climaterica si turistica din judetul Bacau, a proiectului pilot „Carpati Verzi – 2012”, care vizeaza realizarea in zona a unor investitii in domeniul energiei regenerabile, in valoare de 30 de milioane de euro. „Obiectivul principal al acestui parteneriat il constituie obtinerea independentei energetice pentru Slanic Moldova pana la finele anului 2012”, a declarat, duminica, pentru AGERPRES, primarul Adrian Serban.
La randul sau, deputatul social-democrat Iulian Iancu, cel care a facilitat contactul intre autoritatile din Slanic Moldova si Reuth, a precizat, pentru AGERPRES, ca acest acord, inedit pentru Romania, se constituie intr-un „exemplu, care trebuie sa devina molipsitor, pentru autoritatile locale romanesti, privind felul in care trebuie facuta administratie”.
„Din cate stiu este cea mai rapida semnare de colaborare intre oficialitati din doua tari in domeniul energiei regenerabile, faptul datorandu-se atat interesului dovedit de oficialii din Slanic Moldova, oameni foarte deschisi la promovarea noului, dar si preocuparilor mediului de afaceri din Saxonia in promovarea energiilor regenerabile, domeniu in care orasul nostru are deja o experienta deosebita”, a afirmat, pentru AGERPRES, Ulrich Lupart, primarul din Reuth.
Potrivit acestuia, in prezent, localitatea germana „produce, prin sisteme neconventionale, de opt ori mai multa energie decat ii este necesar pentru consumul propriu, fapt ce ii aduce venituri importante la bugetul local”.
Proiectul „Carpati Verzi – 2012”, a carui implementare va debuta luna viitoare si se va termina la sfarsitul anului viitor, cuprinde, in esenta, opt axe (subproiecte) si linii de dezvoltare, ce vor fi aplicate avand colaborarea atat a unor parteneri germani deja identificati in functie de specificul lucrarilor, cat si a unor firme romanesti, ce au fost de asemenea contactate pentru incheierea de contracte.
Concret, ar urma, mai intai, sa fie construita, cu asistenta unui partener din landul german Saxonia, o centrala modulara electrica geotermala, combinata cu o instalatie de incalzire pe baza de biomasa, investitii in valoare de 4 milioane de euro, o unitate de panouri solare, in valoare de 400.000 de euro, pe acoperisul noii sali de sport, care vor constitui sursa directa de energie electrica spre o flotila de electrovehicule produse de Automotive Interior World GMBH din Plauen-Neuensalz. Deoarece pentru buna lor functionare este nevoie si de artere de circulatie mai bune, urmeaza a se aloca 3 milioane de euro pentru refacerea drumurilor din zona statiunii, lucrare care va fi executa de o companie din Saxonia in colaborare cu firme din Onesti.
„Partenerii germani mi-au spus ca centrala geotermala, instalatiile solare, precum si cele de transport electric, care dispun de tehnologii de ultima generatie in domeniu, sunt cele mai adecvate pentru a obtine independenta energetica in Slanic Moldova”, a spus primarul Adrian Serban.
De asemenea, urmeaza a se realiza si o instalatie de biogaz, in valoare de 12 milioane de euro, de catre o firma romaneasca, ce va beneficia, insa, de asistenta, prin transfer de tehnologie, din partea companiei Agro Fuels Consult Edderitz, din landul Saxonia-Anhalt.

Statiunea Slanic Moldova ar urma sa aiba, pana la finele lui 2012, si un „Wind Park” compus din centrale eoliene in valoare de 8 milioane de euro, care va fi construit de firma germana Doblen EST din Saxonia.
Acordul mai prevede ca germanii vor oferi si servicii de proiectare in constructii si protectia mediului, in valoare de 1,1 milioane de euro, prin filiala Plauen/Vogtland a companiei Ingenieurburo Froelich & Sporbeck Munchen, dar si management de proiect, in valoare 1,25 milioane de euro, prin intermediul firmelor ERK si ECPC.

„Ne-am propus, impreuna cu oficialitatile din orasul german Reuth, sa facem pana la finele lui 2012 din Slanic Moldova primul oras verde din Romania”, a mai spus primarul Adrian Serban.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.