SOIA in terapia naturista

SOIA in terapia naturista

0 273

Este o planta nu prea aratoasa, de nici un metru inaltime, cu flori mici, alb-liliachii, fara miros si fara nectar, care face niste pastai ce contin boabe galbene, oarecum asemanatoare cu cele ale fasolei.


In China (care se pare ca este tara ei de origine) si in extremul Orient, este cultivata de mai bine de 5000 de ani. Vechile scrieri japoneze si chineze o mentioneaza deopotriva ca aliment, medicament si planta sfanta.


In Europa a ajuns tarziu, in jurul anului 1700, fiind mai intai o raritate in gradinile botanice ale universitatilor, pentru ca la sfarsitul secolului 20, sa devina una din cele mai cultivate plante de pe glob.


In unele retetele de post pe care vi le-am prezentat, ati intalnit branza preparata din soia numita tofu. La noi acest sortiment de branza este relativ nou. De auzit ati auzit de soia, iar unele persoane nici nu ati gustat. Va spun eu! Ce se gaseste la noi nu are gust rau. Se gaseste in combinatii diferite, simpla, cu ardei, cu marar, cu chimen. Gustul este dat de planta cu care este combinata.


Dar de fapt de unde provine acest produs? Este o specialitate asiatica la mare pret in Japonia, China, Thailanda, unde exista o adevarata traditie in obtinerea ei.


De regula, tofu se prezinta sub forma unei paste albe, lipsita practic de gust (motiv pentru care se consuma numai cu sosuri condimentate), doar in varianta europeana, care se gaseste si la noi, ea fiind gata sarata si condimentata. Nutritionistii considera aceasta specialitate de soia mult mai sanatoasa decat cele anterior prezentate, intrucat – spun ei – planta este preparata prin metode care duc la o mai buna conservare a proprietatilor sale terapeutice.


In terapia naturista, soia se utilizeaza in:



  • Prevenirea bolii canceroase – studii recente, facute in Statele Unite, Asia, Europa, confirma faptul ca persoanele care consuma 50 g de soia pe zi sunt mult mai ferite de cancer. Femeile din Japonia si din China, unde consumul de soia este cel mai mare, au o incidenta a cancerului uterin si de san cu pana la 400% mai redusa decat compatrioatele lor emigrate in America sau in Europa si care au adoptat dieta de acolo. Soia actioneaza mai ales contra cancerului de prostata, a celui la san si uterin, contra cancerului la colon.
  • Osteoporoza – produsele de soia, mai ales laptele si faina, sunt un excelent ajutor pentru stoparea procesului de pierdere a substantei osoase. Soia are o actiune estrogena, estrogenul fiind hormonul care determina asimilarea calciului si consolidarea oaselor. Contine mult calciu.
  • Tulburari specifice debutului de menopauza (bufeuri, transpiratii nocturne) – cele mai puternice efecte in tratarea acestor probleme de natura hormonala le au germenii de soia, care se vor consuma zilnic, sub forma de salata, in cure de minimum 3 saptamani.
  • Diabet – in urma cu 20-30 de ani, medicii recomandau diabeticilor insulino-dependenti sa consume cat mai multa carne. Noile studii au aratat ca, desi nu contine zaharuri, carnea perturba grav metabolismul si, mai mult, agraveaza boala diabetica, decat sa o stabilizeze. Solutia: consumati carne vegetala, adica produse cu soia, care sunt foarte bogate in proteine si nu au in schimb toxicitatea produselor de origine animala.
  • Alzheimer, dementa senila – studii facute de catre medicii americani, in statul Hawaii, la populatia bastinasa, mare consumatoare de soia, au aratat ca acest aliment protejeaza celulele nervoase de degradare, ajuta la mentinerea pana la varste inaintate a memoriei si a altor functii mentale.
  • Ateroscleroza, valori crescute ale colesterolului – se recomanda o cura de o luna, in care sa fie folosit numai ulei de soia, care este foarte bogat in grasimi nesaturate – un adevarat elixir pentru sistemul cardiovascular.
  • Fragilitate vasculara – se recomanda consumul zilnic de alimente pe baza de soia, cat mai putin procesata. De fapt, soia este un adevarat prieten al sistemului cardiovascular, fiind de ajutor si in ischemia cardiaca, in tratarea sechelelor dupa accidente vasculare.
  • Alte boli in care o dieta bogata in soia este recomandata sunt: hepatita cronica si hepatita cronica evolutiva, surmenajul intelectual, astenia, convalescenta, afectiunile dermatologice, litiaza renala cu urati etc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.