Solicitare UDMR: Limba maghiara statut oficial!

Solicitare UDMR: Limba maghiara statut oficial!

0 222

Presedintele UDMR, Marko Bela, sustine ca, in cazul unei modificarii radicale a Constitutiei, definitia de stat national ar trebui regandita, limba maghiara ar trebui sa dobandeasca, in anumite zone, un statut oficial, el vorbind si despre introducera drepturilor colective pentru minoritati.
Liderul Uniunii a spus, marti, intr-o conferinta de presa, ca in cazul unei modificari radicale a legii fundamentale, ar trebui sa existe o abordare radicala si in domeniul relatiilor interetnice.
„Trebuie regandita definitia de stat national, trebuie regandit statutul limbilor minoritatilor, statutul limbii maghiare la nivel regional”, a sustinut presedintele UDMR.
El a afirmat ca „Daca exista intentia de a schimba in mod radical Constitutia, ceea ce trebuie foarte bine discutat si dezbatut, atunci, dupa parerea UDMR, nu am putea face acest lucru fara sa ne gandim la problema extrem de importanta, cea a relatiilor interetnice”, a afirmat el.
Potrivit liderului UDMR, acesta este o problema „reala, importanta, de o anumita greutate”, mai ales in anumite zone ale tarii, in primul rand in Ardeal.
In opinia sa, limba maghiara ar trebui sa primeasca la nivel zonal sau regional, alt statut decat in prezent, el amintind, de asemenea, problema autonomiei administrative a unor zone sau problema autonomiei culturale a minoritatilor.
Pe de alta parte, Marko a declarat ca, in prezent, in Constitutie exista dispozitii „bune” in domeniul minoritatilor.
„Ceea ce dispune Constitutia in ceea ce priveste minoritatile este un lucru bun si anume drepturi privind invatamantul in limba materna si dreptul de utilizare a limbii materne in administratie, in justitie, in institutiile de stat”, a aratat el, mentionand ca acestea sunt, de fapt, drepturi individuale.
„Daca regandim Constitutia, atunci, dupa parerea nostra, trebuie sa ne gandim si la drepturile colective ale minoritatilor”, a sustinut liderul Uniunii.
El a spus ca o alta schimbare radicala nu ar presupune neaparat drepturi colective, ci pur si simplu” o largire a drepturilor minoritatilor, „un statut regional, zonal, oficial privind limba maghiara”.
Potrivit afirmatiilor sale, si in acest moment exista dreptul de utilizare, la un procentaj de 20 la suta, a limbii maghiare „in anumite ipostaze”, dar aceasta limba nu are un statut oficial, ca o a doua limba in respectivele zone dupa limba oficiala a intregii tari, limba romana.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.