Solstitiul de iarna

Solstitiul de iarna

0 132

Iarna astronomica! Iata ca, luat de valul acesta nenorocit al politicului, era sa uit ca de azi ziua va incepe sa creasca, odata ce trecem de solstitiul de iarna.
Astfel, deseara, la orele 19 h, 47 min, ia sfarsit, putem spune simultan, atat ziua cea mai scurta (cea mai lunga noapte) in emisfera nordica cat si cea mai lunga zi din cea sudica.
Solstitiul, care poate fi tadus si prin “soare nemiscat”, marcheaza cele mai lungi sau cele mai scurte zile, in raport de emisfera si de data calendaristica.
In emisfera nostra vara este ziua cea mai lunga, pe 21 iunie, sau cea mai scurta, pe 20, 21 sau 22 decembrie, in raport de nu stiu ce calcule astronomice.
Ca sa nu o mai lungesc, caci este prea complicata chestia cu orbita Pamantului in jurul soarelui, care este cand mai jos, cand mai sus fata de o dreapta trasa imaginar, de unde si influenta soarelui mai puternica cand asupra emisferei nordice, cand asupra celei sudice, de astazi vom castiga zilnic doua-trei minute de lumina, pana va veni cumpana din iunie, cu cea mai lunga zi, si dupa aceea repetarea ciclului.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.