„Solutia finala” a uzinelor brasovene: lichidarea voluntara

„Solutia finala” a uzinelor brasovene: lichidarea voluntara

0 279

„Solutia finala” a uzinelor brasovene: lichidarea voluntara
M.C.


Vineri, a avut loc mult-asteptata intalnire care ar fi trebuit sa clarifice, macar in parte, situatia celor trei societati brasovene, aflate in impas: Tractorul, Rulmentul si Nitramonia.


Parlamentarii de Brasov, liderii sindicali, directorii societatilor, reprezentanti ai autoritatii locale, ministrul Muncii Gheorghe Barbu si seful Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului au ajuns la o concluzie sumbra pentru angajatii uzinelor: lichidarea voluntara ar fi cea mai inspirata solutie.


Principala nemultumire a sindicalistilor a fost legata de efectele unei noi ordonante de Guvern care face diferenta intre persoanele disponibilizate anterior actului normativ si cele disponibilizate ulterior, in sensul ca ultimii vor primi numai 50% din salariile compensatorii in cazul in care se vor angaja pana la expirarea celor 24 de luni, spre deosebire de primii care, indiferent de situatie, primeau salariile pe intreaga perioada prevazuta initial.


?


Societati in falimet!?


In ceea ce priveste privatizarea societatilor, una din solutiile propuse a fost ca activele sa fie vandute de administratia societatilor, iar a doua solutie – lichidarea voluntara, considerata de Atanasiu ca fiind cea mai rapida.


Presedintele AVAS a precizat ca in data de 7 februarie se va adopta, prin Ordonanta de Urgenta, legislatia care sa permita AVAS continuarea productiei in sistem privat prin vanzarea fluxurilor viabile de productie la cele trei societati. „Celelalte active vor fi vandute pentru acoperirea datoriilor catre creditori. Speram ca prin aceasta metoda sa mentinem emblema, sa mentinem productia si in continuare produsele romanesti sa fie vandute sub acelasi brand’, a spus Atanasiu.


?Potrivit presedintelui AVAS, in caz de lichidare voluntara, salariatii vor continua sa vina la serviciu pana la data la care li se vor da avizele de disponibilizare. „Daca reusim sa gasim repede cumparatori si acestia sunt de acord sa preia intreaga forta de munca, atunci nu va mai fi nevoie de disponobilizari”, a aratat Atanasiu.


La Tractorul mai sunt, in prezent, 1.924 de salariati. Potrivit directorului societatii, Titus Serban, pana la 1 februarie, doar 30% dintre salariati lucreaza, restul fiind in concediu de odihna sau in somaj tehnic, intrucat uzina duce lipsa de comenzi.


Societatea Rulmentul, care duce lipsa de materie prima, mai are 3.000 de salariati, dar potrivit directorului general Vasile Surdu, exista unele probleme din cauza ca societatea nu este privatizata. „Din anul 1999 se tot negociaza cu diverse firme privatizarea uzinei. Nu s-a reusit nici pana acum. Din aceasta cauza nu putem sa incheiem contracte pentru otel, materia prima de baza a noastra”, a spus Surdu.


Cat priveste Nitramonia, aici mai lucreaza 500 de salariati. Singura societate care lucreaza, din cele cinci desprinse din societatea-mama, este Nitroexloziv si de aceea privatizarea este singura solutie de salvare a platformei chimice, au aratat reprezentantii uzinei. Conducerea uzinei este nemultumita pentru ca Nitramonia nu are certificare pentru distribuirea produselor in Romania.


?Incercand sa-i aduca cu picioarele pe pamant, Teodor Atanasiu le-a amintit celor prezenti ca, practic, aceste societati sunt in faliment, avand in vedere datoriile de sute de milioane de RON pe care le au.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.