Solutii pentru iesirea din criza (2) Promisiune pentru microintreprinderi

Solutii pentru iesirea din criza (2)
Promisiune pentru microintreprinderi

0 111

Microintreprinderile care depun proiecte pentru finantare UE prin Programul Operational Regional vor primi fonduri nerambursabile in proportie de 100% din costurile eligibile ale proiectului, in limita sumei de 200.000 de euro – anunta Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Astfel, acestia nu mai trebuie sa contribuie cu 30% din costurile eligibile, cum au fost regulile pana in prezent. „Este o masura anticriza, in sprijinul firmelor micro, dat fiind ca exista deja un numar mare de contracte reziliate si dorim sa prevenim escaladarea numarului de rezilieri”, a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (MFP).
„Pentru Domeniul Major de Interventie (DMI) 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”, CM POR a decis eliminarea contributiei proprii a beneficiarilor la cheltuielile aferente cererilor de finantare. In consecinta, valoarea maxima a finantarii acordate va fi de 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, nu mai mult de 200.000 de euro. Decizia a fost luata in contextul procesului de simplificare a accesarii fondurilor structurale si a crizei economico-financiare”, transmite MDRT.
„Suntem presati de nevoia de a ajuta intreprinzatorii si, daca este o masura la indemana autoritatilor, a fost pusa in aplicare”, a mai spus Stefan Ciobanu. Mai ales ca, a adaugat acesta, bancile nu sunt inca receptive la cerintele beneficiarilor de proiecte care au nevoie de cofinantare.
Stefan Ciobanu a explicat ca legislatia UE permite statelor membre sa acorde pana la 100% finantare nerambursabila pe proiectele care sunt realizate in cadrul regulamentului de ajutor de stat denumit „de minimis”. Initiativa de a permite finantare maxima a apartinut Autoritatii de Management POR de la Ministerul Dezvoltarii.
Insa, trebuie spus ca acest regulament functioneaza si in cazul altor scheme de finantare, spre exemplu, unele de investitii ale IMM, la programul Cresterea Competitivitatii Economice (Ministerul Economiei) sau la programul Dezvoltarea Resurselor Umane (Ministerul Muncii). „Probabil ca vor analiza si ceilalti in ce masura este util sa realizeze o schema similara, in functie de specificitatea proiectelor. Este decizia autoritatii de management, eu nu pot spune nici ca vor mai fi si altele, nici ca nu vor mai fi” – a explicat Stefan Ciobanu.
Acesta a mai explicat ca noua prevedere nu poate intra in vigoare imediat fiindca va fi necesara modificarea schemei de ajutor de stat pe regulamentul „de minimis”, care este acum in vigoare. „Dar, daca a fost aprobata masura la Comitetul de Monitorizare POR, in prezenta reprezentantilor Comisiei Europene, atunci lucrurile ar trebui sa mearga rapid”, a mai spus Ciobanu.
De asemenea, Stefan Ciobanu a explicat ca, teoretic, dupa ce vor fi elaborate detaliile, aceasta facilitate poate fi aplicata pentru toti beneficiarii care inca nu au semnat contractele de finantare, adica inclusiv proiectele depuse deja la Minister, incepand cu luna noiembrie 2009.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.