Somerii din Romania – salvati de angajarile sezoniere
Situatia eonomica din tara noastra, si nu numai, a facut ca munca sezoniera, in diferite domenii, sa fie la fel de pretuita ca orice alt contract de munca. Daca pana cum cativa ani, nimeni nu se inghesuia sa lucreze ca sezonier, in aceste vremuri tulburi, job-ul de sezonier a devenit un adevarat punct forte al angajatorilor. Ecuatia este simpla: esti angajat atata timp cat este nevoie de tine.
Concret, romanii care se temeau, in general, de angajarile sezoniere si cautau intotdeauna sa semneze un contract de munca pe perioada nedeterminata au ajuns in situatia de a se multumi cu situatia de “a fi inchiriat” de o firma care sa se foloseasca de serviciile lor atata cat are nevoie. Astfel, leasingul de personal sau, dupa Codul Muncii, munca prin agent de munca temporara, se refera, in general, la „inchirierea” de forta de munca pe o perioada determinata, atata timp cat angajatorul are nevoie. Legal, un contract de munca temporara poate dura cateva luni, pana la un an, cu posibilitatea de majorare cu inca sase luni. Dupa expirarea contractului, angajatorul poate incheia cu lucratorul un contract pe perioada nelimitata, daca a fost multumit de serviciile lui si prezenta lui este necesara in continuare.
De obicei, acest tip de angajare se practica atunci cand companiile desfasoara campanii publicitare sau promotii, perioadele in care leasingul de personal creste fiind vara sau in timpul sarbatorilor de iarna, cand firmele au nevoie de personal in plus pentru campaniile de promovare pe care le desfasoara.
Potrivit reprezentantilor companiei de recrutare Trenkwalder Sobis, selectia si plasarea de personal a inregistrat in primul trimestru o crestere de peste 100% a cererii, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, perspectiva pe urmatoarele doua trimestre fiind in continuare de crestere.