Somnul ajuta memoria

Somnul ajuta memoria

0 141

Pauzele in care putem dormi sunt din ce in ce mai recomandate in multe domenii, inclusiv in demeniul invatarii. Este binecunoscut faptul ca somnul are un rol semnificativ, cand vorbim de memorie si abilitatile de invatare. Un nou studiu, publicat de BBC News, demonstreaza insa importanta viselor in procesul de memorare. Studiul, coordonat de oamenii de stiinta de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), sugereaza ca visele pot fi modul in care creierul se manifesta in timp ce proceseaza informatiile recente.
“Am fost extrem de incantati ca, dupa aproape 100 de ani de dezbateri pe tema rolului viselor, aceasta cercetare ne arata ca acestea sunt de fapt modul in care creierul proceseaza, integreaza si intelege efectiv noile informatii“, a explicat prof. Robert Sstickgold, director al Centrului pentru Somn si Cognitie al BIDMC si profesor asociat de psihiatrie la Harvard Medical School.
Autorii studiului au descoperit ca persoanele care au vise despre noile informatii acumulate sunt in stare, dupa trezire, sa realizeze mult mai eficient noile sarcini decat cei care nu au dormit sau nu au visat. Persoanele care au participat la cercetare au fost rugate sa memoreze structura unui labirint virtual tridimensional, astfel incat, cateva ore mai tarziu, sa il poata parcurge pana la capat.
Cei care au tras un pui de somn si isi amintesc ca au si si avut vise cu labirintul in aceasta perioada au gasit mult mai repede rezolvarea. Dr. Robert Stickgold este de parere ca visele pot fi un indicator al faptului ca aceeasi problema este analizata de creier la mai multe niveluri. “Visele ar putea fi dovada ca creierul incearca sa asocieze amintirile, astfel incat sa le poata face mai utile pentru viitor”, a spus Stickgold.
Dr. Erin Wamsley, coautor al studiului, sugereaza ca inconstientul analizeaza informatiile pe care le considera importante. “In fiecare zi ne intalnim si acumulam o cantitate enorma de informatii si experiente noi”, a subliniat ea. “Pare ca visele isi pun intrebarea Cum pot folosi aceasta informatie in mod util in viata?”.
Autorii studiului, publicat in revista academica Cell Biology, sustin ca acest fenomen ar putea conduce la imbunatatirea memoriei si a abilitatilor de invatare. Spre exemplu, studentii ar putea sa invete mai mult inainte de culcare sau ar putea sa doarma un pic dupa perioadele de studiu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.