Somnul sanatos reduce riscul unui atac de cord

Somnul sanatos reduce riscul unui atac de cord

0 236

Craciunul ne aduce in fiecare an, pe langa sansa apropierii de oamenii dragi noua in dorinta de serbare a nasterii Domnului, si cateva zile libere pe care fiecare le foloseste pentru a recupera din somnul pierdut de-a lungul intregului an. Acum, ei nu mai trebuie sa caute scuze pentru a face acest lucru. Un studiu recent, publicat in Journal of the American Medical Association de catre Christopher King si colegii sai de la Universitatea din Chicago, a aratat ca exista o legatura intre orele de somn si depunerea calciului pe arterele coronare, artere cu pereti subtiri si fragili, care vascularizeaza inima.
Rezultatele studiului ne aduc in vedere faptul ca fiecare ora in plus dormita pe timp de noapte reduce riscul unui atac de cord cu 33%. In plus, relatia dintre somn si depunerea de calciu pe arterele coronare nu s-a schimbat nici cand cercetatorii au controlat factorii de risc traditionali, precum colesterolul, greutatea si diabetul.
Studiul a fost efectuat pe aproape 500 pacienti, atat albi, cat si negri, si femei cu varsta cuprinsa intre 35 si 47 de ani. Prima testare a avut loc in perioada 2000 – 2001, a doua in 2005 – 2006. Astfel, somnul era masurat, de miercuri pana duminica seara, de o banda de inregistrare a miscarilor incheieturii mainii. Acest dispozitiv este un instrument de contorizare a orelor de somn, aproape la fel de bun ca instrumentele de masurare dintr-un laborator special pentru supravegheat somnul, cu mentiunea ca noul dispozitiv elimina riscul efectului „primei nopti”. Cantitatea de calciu depusa pe arterele coronare a fost masurata cu ajutorul unor tomografii ale inimii.
Deocamdata, autorii studiului nu stiu de ce somnul este asociat cu o calcifiere diminuata, dar au lansat trei ipoteze. Prima este constituita din faptul ca ar putea exista factori necunoscuti comuni atat somnului, cat si bolilor de inima. A doua teorie ne aduce in vedere faptul ca existenta unei inflamatii situata oriunde in corp creste riscul calcificarii, efect influentat de hormonul anti-inflamator produs in mod natural, numit cortisol. Daca dormim mai mult noaptea, am putea creste degajarea cortisolului, care ar reduce inflamatia, si deci, depozitele de calciu. Ultima ipoteza lansata este legata de faptul ca presiunea sangelui scade in timpul somnului. Cu alte cuvinte, cand dormim mai mult pe timp de noapte, reducem orele de presiune mare la care sunt supuse arterele coronare zilnic.
Autorii cercetarii au declarat ca acest studiu este primul care gaseste o legatura intre somn si depunerea de calciu pe arterele coronare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.