Sondaj BBC: Doar un procent dintre români caută să muncească în Marea...

Sondaj BBC: Doar un procent dintre români caută să muncească în Marea Britanie

0 857
 Sondaje comandate de BBC Newsnight în Bulgaria ÅŸi România arată că eliminarea restricÅ£iilor de muncă la sfârÅŸitul anului nu a avut încă impact asupra numărului de persoane care intenÅ£ionează să se mute în Marea Britanie sau alte ţări din cadrul Uniunii Europene, comentează BBC.
MulÅ£i bulgari spun că ar dori să lucreze în străinătate. Această Å£ară are cel mai mic venit pe locuitor din Uniunea Europeană ÅŸi multe persoane au probleme financiare. Potrivit profesorului Aleksandăr Stoianov, directorul Institutului pentru sondarea opiniei publice VitoÅŸa, cu sediul în capitala Bulgariei, Sofia, unele anchete anterioare indicau faptul că între 30% ÅŸi 50% dintre locuitori doresc acest lucru.
Există o diferenţă semnificativă între aspiraÅ£ie ÅŸi a face planuri reale concrete, notează BBC.reau să se mute din Å£ară. În realitate, a spus el, statisticile oficiale din ultimul deceniu arată că, de fapt, numai 6-7% dintre bulgari au plecat. 
Profesorul Stoianov ÅŸi Gallup Romania au fost rugaÅ£i să elaboreze întrebări care să ofere o imagine mai exactă în legătură cu numărul de persoane din aceste două ţări care doresc să se mute în Marea Britanie.
În final, au fost intervievate faţă în faţă peste 1.000 de persoane din fiecare Å£ară. S-a ajuns la concluzia că în România un număr foarte mic de persoane, 1% din eÅŸantionului anchetei, sunt în căutarea unui loc de muncă în Marea Britanie pentru 2013 sau 2014, fie prin intermediul unei agenÅ£ii de recrutare, fie pe cont propriu.
În Bulgaria, cifrele au fost mai mari, ÅŸi anume 4,2% dintre cei chestionaÅ£i. Cu toate acestea, cele mai multe persoane interesate să vină în Marea Britanie, din ambele ţări, au declarat că s-ar muta numai având o ofertă fermă de muncă, de la o agenÅ£ie sau direct de la o firmă.
Pentru moment, mai multe persoane intenÅ£ionează să se mute anul acesta la anul, însă cum 2014 se apropie, intenÅ£iile se pot schimba, subliniază comentariul amintit. Acesta reprezintă un motiv pentru care este greu de apreciat o valoare exactă în urma sondajului, celălalt fiind că mărimea eÅŸantioanelor, în special pentru pregătirea concretă în vederea plecării, este foarte mică.
Studiul a fost complex. A inclus o lungă serie de întrebări, încheind cu pregătirile concrete pentru mutare, pentru a încerca să se filtreze aspiraÅ£iile ÅŸi să fie reÅ£inute numai planurile reale.
La început, cei chestionaÅ£i au fost rugaÅ£i să aleagă o Å£ară din cadrul UE ÅŸi li s-au pus întrebări, apoi au fost întrebaÅ£i despre Marea Britanie, iar întrebările s-au repetat. Institutele de sondare a opiniei publice au atras atenÅ£ia că nu toate persoanele chestionate se gândesc la Marea Britanie ca fiind un membru al UE, astfel că în raportul a fost folosit rezultatul 'intenÅ£iilor totale'. Studiul oferă o multitudine de informaÅ£ii cu privire la profilul celor interesaÅ£i în momentul de faţă să se mute în Marea Britanie.
La fel ca în cazul polonezilor ÅŸi al cetăţenilor din celelalte ţări ale valului de extindere din 2004 (Estonia, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Ungaria), bulgarii ÅŸi românii care intenÅ£ionează să lucreze în Marea Britanie sunt mai degrabă de sex masculin, necăsătoriÅ£i.
Studiul sugerează că românii care sunt interesaÅ£i să lucreze în Marea Britanie au mai degrabă o pregătire universitară, peste media celor chestionaÅ£i, sunt mult mai susceptibili de a fi angajaÅ£i ÅŸi au venituri mai mari decât media anchetei. Grupul cel mai numeros are vârsta cuprinsă între 25 ÅŸi 44 de ani.
Spre deosebire, bulgarii sunt mai degrabă ÅŸomeri ÅŸi cu un nivel de pregătire egal cu al mediei. MulÅ£i dintre ei întâmpină dificultăţi financiare.
MulÅ£i sunt tineri, cu vârste între 18 ÅŸi 24 de ani, sub media studiului. TotuÅŸi, când au fost întrebaÅ£i dacă o modificare a beneficiilor acordate de stat imigranÅ£ilor le-ar putea influenÅ£a decizia de a se muta în Marea Britanie, cei mai mulÅ£i români care intenÅ£ionează să plece au răspuns că este posibil, într-o oarecare măsură, în timp ce majoritatea bulgarilor au declarat că nu. Peter Flade, de la Gallup UK, a descris această concluzie ca fiind 'complexă'. Până în prezent, cei care s-au mutat în Marea Britanie din noile state membre ale UE au pretins mai puÅ£ine beneficii decât restul cetăţenilor.
CâÅ£iva tineri cu pregătire superioară din România au comentat aceste rezultate. Daniel Farmache, un angajat în vârstă de 24 de ani din sistemul bancar, a declarat că îl înÅ£elege.
'Trebuie să se facă o diferenţă', a spus el, adăugând că oamenilor le place să aibă o centură de siguranţă în caz că se întâmplă ceva rău. Pe de altă parte, Corina Pisc, director de comunicare, a Å£inut să sublinieze că pentru români este dispreÅ£uitor să fie numiÅ£i 'imigranÅ£i'. 'Din câte ÅŸtiu, suntem lucrători din Uniunea Europeană', a mai spus ea. 'Ar trebui să avem aceleaÅŸi drepturi', a încheiat Corina Pisc, citată de BBC on-line.
 
Sursa: AGERPRES
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.