SONDAJ. Ce preferă românii: Dragobetele sau Sf. Valentin? Rezultatele sunt clare!
De ceva ani, pe 14 februarie, și în România s-a răspândit ideea de Valentine’s Day, ca sărbătoare a iubirii. Ce preferă românii când vine vorba de sărbătorirea Zilei Îndrăgostiților? Dragobetele sau Sfântul Valentin? Un sondaj de dată recentă scoate la iveală un răspuns cât se poate de clar în acest sens.
Se știe că în România sărbătoarea „tradițională” a iubirii e marcată pe 24 februarie, de Dragobete.
Dar, în ultimii ani, a cam fost „importată” noțiunea de Valentine’s Day, ocazie cu care mulți îndrăgostiți le oferă persoanei dragi din viața lor o inimioară din pluș, flori – în cazul doamnelor și domnișoarelor – sau bomboane de ciocolată.
Românii preferă Dragobetele în locul Sf. Valentin
Mai mult de un sfert dintre români sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor pe 24 februarie, de Dragobete, iar peste 17% optează pentru 14 februarie, Sfântul Valentin, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Totodată, s-a aflat că 41,3% nu sărbătoresc aceste zile.
Întrebaţi dacă de obicei sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor pe 14 februarie, de Sfântul Valentin, sau pe 24 februarie, de Dragobete,
*** 17.6% dintre cei chestionaţi răspund că sărbătoresc pe 14 februarie, de Sfântul Valentin,
*** 26.3% indică 24 februarie, de Dragobete,
*** iar 14.5% oricare dintre ele (în funcţie de disponibilitate/ program).
Totodată, 41.3% declară că nu sărbătoresc aceste zile, iar 0.3% nu ştiu sau răspund.
„Votanţii ADU, tinerii sub 30 de ani şi cei inactivi potenţial activi, angajaţii în mediul privat obişnuiesc să sărbătorească pe 14 februarie, de Sfântul Valentin, într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei.
Obişnuiesc să sărbătorească pe 24 februarie, de Dragobete, în special: persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, cei inactivi pasivi, angajaţii la stat.
Votanţii PSD, femeile, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei inactivi pasivi şi cei care nu utilizează reţelele sociale declară că nu sărbătoresc aceste zile într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie”, transmite sursa citată.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research. Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.
Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.
Normal că Dragobetele.