Sondaj de vara – Partidul Miscarea Populara a atins optiunea de vot de peste 5 procente
In cazul in care duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberala ar obtine 57,1% din voturi, in timp ce PDL ar primi 15% din voturi, releva un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul. Sondajul mai arata ca USL inregistreaza din martie si pana acum o pierdere lunara de circa un punct procentual. Totodata, sondajul masoara, in premiera, intentia de vot pentru nou-infiintatul Partid Miscarea Populara – formatiune depasind pragul parlamentar, cu 5,6% din optiunile votantilor.
Principalele rezultate ale sondajului INSCOP: Alegeri parlamentare
-
Optiunile politice ale romanilor au ramas neschimbate in luna iulie ceea ce priveste ordinea formatiunilor politice insa se inregistreaza o usoare tendinte de scadere, intr-o analiza comparativa a masuratorilor realizate din luna martie si pana in prezent.
-
USL este cotata cu 57,1% din totalul intentiilor de vot pentru alegerile parlamentare. Insa comparativ cu lunile anterioare, USL pierde procente, dar foarte lent: in martie, era cotata cu 60,1%, in aprilie cu 59,7%, in mai iunie cu 58,8% iar in iunie cu 57,1%.
-
PDL pare a se stabiliza in jurul procentului de 15% din intentiile de vot pentru parlamentare. In iulie PDL era cotat cu 15,1% din intentiile de vot, comparativ cu 15,6% in mai-iunie, 15,2% in aprilie si 14,1% in martie.
-
O tendinta descrescatoare inregistreaza si PPDD, ajungand in iulie la 7,4%, de la 9% in martie, la 8,2% in aprilie, respectiv 8,1% in mai-iunie.
-
Alianta Dreptate si Adevar formata din Forta Civica si Partidul National Taranesc Crestin Democrat s-a stabilizat in jurul a 5% din intentiile de vot. In luna iulie era cotata cu 5,1% din intentiile de vot pentru parlamentare, in martie cu 5,4%, in aprilie cu 5,6% si cu 5,5% in mai-iunie.
-
UDMR s-a stabilizat de asemenea la 5% (5,3% in iulie), iar PRM oscileaza intre 3 si 4% (3,9% in iulie). INSCOP noteaza ca masuratoarea a fost efectuata inainte de inlocuirea lui Corneliul Vadim Tudor din fruntea PRM si preluarea conducerii partidului de Gheorghe Funar.
-
Sondajul masoara, in premiera, in cadrul unei intrebari cu lista inchisa privind intentia de vot pentru alegerile parlamentare, pozitionarea nou-infiintatului Partid Miscarea Populara. Din datele obtinute de sondaj, realizat anterior lansarii oficiale a partidului, reiese ca formatiunea trecea pragul parlamentar, obtinand 5,6% din optiunile de vot ale romanilor.
-
In cazul in care duminica s-ar organiza alegeri parlamentare, Partidul Democrat Liberal, Partidul Miscarea Populara si Alianta Deptate si Adevar ar obtine impreuna 25,8% din optiunile de vot pentru alegerile parlamentare.
-
Din totalul respondentilor, 24,9% au declarat ca nu sunt hotarati daca ar merge la vot, 12,4% au indicat ca nu se vor prezenta la vot, iar 4,9% au declarat ca nu stiu sau nu au raspuns.
Alegeri europarlamentare
-
INSCOP a testat separat cele doua aliante care compun USL. Alianta de Centru Stanga formata din PSD si UNPR, respectiv Alianta de Centru Dreapta compusa din PNL si PC. Din sondaj reiese ca, la mijlocul lunii iulie, PSD-UNPR se situa pe primul loc, cu 38,8% dintre cei care au exprimat o optiune de vot (in martie PSD-UNPR era cotat cu 38,6%, in aprilie cu 40,2%, iar in mai-iunie 39%.
-
PNL-PC obtine 19,3% din intentia de vot pentru alegerile europarlamentare., comparat cu 22,7% in martie, 21,3% in aprilie, 20,2% in mai-iunie, 19,3% in iulie.
-
Partidul Democrat Liberal se situeaza pe locul 3 cu 14,2%, in scadere fata de masuratoarea precedenta din mai-iunie cand inregistra 16,2% (dar si 13,4% in martie, 15% in aprilie). O posibila explicatie pentru acest usor recul ar putea fi introducerea in lista de optiuni a Partidului Miscarea Populara si migrarea unei mici parti din alegatorii PDL spre aceasta formatiune, arata INSCOP.
-
PPDD pierde si la europarlamentare din popularitate, doar 6% dintre votanti declarandu-si preferinta pentru partidul lui Dan Diaconescu (comparativ cu 7,4% in mai-iunie, 7,7% in aprilie si 8,1% in martie). Fata de optiunile de vot pentru alegerile parlamentare, PPDD pierde din popularitate in cursa pentru alegerile europarlamentare.
-
Alianta Dreptate si Adevar formata din Forta Civica si Partidul National Taranesc Crestin Democrat sunt cotate cu 5,5% (mentinandu-se in jurul valorii inregistrate in aprilie si martie – 5,2%).
-
UDMR isi mentine intentia de vot in jurul a 5 procente (5,3% in iulie, comparativ cu 5% in mai-iunie, 4,9% in aprilie si 4,7% in martie).
-
PRM inregistreaza un scor aproape similar cu cel de luna trecuta de 3,8%.
-
Sondajul masoara, si in cazul auroparlamentarelor, intentiile de vot fata de Partidul Miscarea Populara, formatiunea fiind cotata cu 5,5% din voturi.
-
PSD-UNPR si PNL-PC ar obtine impreuna 58,1% din voturi in timp ce Partidul Democrat Liberal, Partidul Miscarea Populara si Alianta Dreptate si Adevar ar obtine impreuna 25,2% din voturi in cazul organizarii acum a alegerilor pentru Parlamentul European.
-
Din totalul respondentilor, 23% au declarat ca nu sunt hotarati, 14,3% au indicat ca nu se vor prezenta la vot, iar 5,6% au declarat ca nu stiu sau nu au raspuns.
Sondajul "Barometrul de opinie publica – Adevarul despre Romania" a fost realizat de INSCOP in perioada 12 – 21 iulie 2013, pe un esantion de 1050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.