Sondaj Eurobarometru – incredere, sperante, pareri si comparatii

Sondaj Eurobarometru – incredere, sperante, pareri si comparatii

0 245
Ce părere au românii despre Guvern ÅŸi Parlament
24 Iulie 2013
 
Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna mai 2013. Premierul spune că are totuÅŸi motive să considere aceste rezultate pozitive.
Potrivit sondajului, doar 26% din români afirmă că au încredere în Guvern, în timp ce 5% nu au oferit un răspuns. De asemenea, doar 16% au încredere în Parlamentul de la BucureÅŸti.
Practic, Guvernul Ponta îÅŸi păstrează cota de încredere cu care ÅŸi-a început mandatul. În mai anul trecut, cota de încredere în Executiv era de 27%, iar  în noiembrie 2012 era de 20%.
Comparativ cu anii trecuÅ£i, datele arată o dublare a încrederii în Guvern: de la 13%, în mai 2011, la 26% în mai 2013. 

Tocmai în această cheie a citit sondajul ÅŸi premierul Victor Ponta, care, după o grilă proprie de calcul,  a ajuns la concluzia că măsurile Guvernului ar beneficia de un sprijin masiv al populaÅ£iei.
„Ultimul Eurobarometru arată o încredere în Guvern de 30% din totalul populaÅ£iei, deci cam 60% din cei care votează. Åžtiu că e ruÅŸinos să mă compar cu guvernele anterioare, dar Guvernul Boc avea 10% încredere. În noiembrie aveam 20%, la începutul anului – 26%, acum 30%, deci există un sprijin important ÅŸi un trend pozitiv, depinde la ce televiziune vă uitaÅ£i, că puteÅ£i vedea «ÅŸocant, groaznic, cumplit». E cumplit că avem de trei ori mai multă încredere decât Guvernul Boc, însă sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le facem în continuare“, le-a spus Ponta miniÅŸtrilor în ÅŸedinÅ£a de guvern.
Dincolo de calculele politice de la BucureÅŸti, cert este că scepticismul românilor faţă de instituÅ£iile politice se înscrie în media europeană.
La nivelul UE, 71% din cetăţenii europeni declară că nu au încredere în guvernele din ţările lor ÅŸi doar 25% au încredere. Cea mai mare încredere o au cetăţenii din Luxemburg – 62%, iar cea mai mare cotă de neîncredere se manifestă în Portugalia – 88%.
 68% din europeni ÅŸi-au exprimat neîncrederea cu privire la Parlamentele naÅ£ionale ÅŸi doar 26% au încredere. Cea mai mare încredere în propriul Legislativ o au suedezii – 70%, iar la polul opus se află Grecia, cu 89% cotă de neîncredere.
 
Încrederea în UE
Pe de altă parte, trebuie menÅ£ionat că aÅŸteptările românilor faţă de propriul Guvern sunt mai ridicate faţă de cele ale restului europenilor.
Astfel, 47% din români consideră că Guvernul este instituÅ£ia care trebuie să ia măsurile de reducere a efectelor crizei economice ÅŸi financiare. Media europeană este de numai 21%.
În acelaÅŸi timp, 23% din români cred că aceste măsuri ar trebui să fie luate în primul rând de UE, faţă de 22% media în plan european.
Doar 6% din români cred că măsurile de ieÅŸire din criză trebuie luate de FMI, faţă de 13% media în plan european. Doar 4% din români aÅŸteaptă luarea măsurilor respective de către liderii G20, în timp ce 13% din europeni aÅŸteaptă deciziile de la aceÅŸtia, iar 6% dintre români consideră că aceste măsuri trebuie luate în SUA, în timp ce 8% din europeni au dat un răspuns similar.
Românii au mai multă încredere în Uniunea Europeană, comparativ cu media înregistrată în celelalte state membre. Astfel, 45% din români au declarat că au încredere în UE, iar 43% afirmă că nu au încredere. Rata de încredere în UE în rândul cetăţenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv CroaÅ£ia) este de numai 31%, circa 60% din cetăţenii europeni din aceste ţări exprimându-ÅŸi deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles.
Nivelul de neîncredere în UE a crescut cu 2% în România faţă de toamna anului trecut ÅŸi cu 3% în restul ţărilor membre.
Sondajul a fost realizat pe un eÅŸantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eÅŸantionul din restul ţărilor UE fiind de 26.605 persoane.
Datele referitoare la România au fost culese de TNS CSOP.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.