Sondaj IRES: Românii cred în UE şi în aderarea la Schengen
Românii sunt optimiÅŸti în ceea ce priveÅŸte viitorul Uniunii Europene, precum ÅŸi în ceea ce priveÅŸte aderarea la Schengen, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IRES.
'La 6 ani de la intrarea oficială a României în Uniunea Europeană, românii rămân optimiÅŸti cu privire la viitorul Uniunii Europene ÅŸi cred că Å£ara noastră este pregătită să intre în SpaÅ£iul Schengen. (…) Trei sferturi (74%) dintre români apreciază drept un lucru bun faptul că România este membră a Uniunii Europene (creÅŸtere de 4% faţă de august 2012) ÅŸi 65% dintre respondenÅ£i – în creÅŸtere cu 5% faţă de anul 2012 – cred că România beneficiază de faptul că este membră a UE', se arată în concluziile studiului IRES, date publicităţii joi.
Conform cercetării sociologice, jumătate dintre cei chestionaÅ£i au o imagine pozitivă ÅŸi destul de pozitivă faţă de UE, unul din 4 români (26%) are o imagine negativă ÅŸi destul de negativă, iar o cincime (21%) au o imagine neutră. De asemenea, peste 60% dintre români sunt foarte ÅŸi mai degrabă optimiÅŸti cu privire la viitorul Uniunii Europene, dar o treime dintre ei sunt foarte ÅŸi mai degrabă pesimiÅŸti în această privinţă.
'96% dintre respondenÅ£i au auzit de SpaÅ£iul Schengen, iar 86% dintre aceÅŸtia sunt de părere că intrarea României în spaÅ£iul Schengen ar fi un lucru bun. 53% dintre respondenÅ£i apreciază că România este pregătită să intre în Schengen. (…) Românii asociază, cel mai frecvent, Uniunea Europeană cu: libertatea de a călători, studia ÅŸi lucra oriunde în UE (91%), cu pacea (86%), diversitatea culturală (79%), democraÅ£ia (74%), cu Euro (66%), cu birocraÅ£ia (64%), ÅŸomajul (62%), protecÅ£ia socială (60%), risipa de bani (58%), prosperitatea economică (56%), cu un cuvânt mai greu de spus în lume (55%), cu control insuficient la frontierele exterioare (55%), mai multe infracÅ£iuni (53%), pierderea identităţii noastre culturale (47%)', se mai arată în concluziile studiului.
În opinia a 52% dintre participanÅ£ii la studiu, România ar fi fost mai bine protejată în faÅ£a actualei crize financiare ÅŸi economice dacă am fi adoptat moneda euro, 44% însă sunt în dezacord cu această ipoteză.
Studiul IRES a fost realizat în 8 mai, pe un eÅŸantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naÅ£ional de 1.324 de persoane de peste 18 ani, cu o marjă de eroare de 2,8%.