Sorcova de Anul Nou

Sorcova de Anul Nou

0 610

In ziua de Anul Nou, copiii mai are loc cu mult timp inainte, cu aproape o luna de zile inainte, mai exact, pe data de 30 noiembrie. In aceasta zi sfanta in calendarul crestin-ortodox este celebrat Sfantul Andrei, dis-de-dimineata, femeile rupeau crengute din pomi roditori (meri, peri, gutui) si de trandafiri, faceau buchete din cate trei crengute diferite si le puneau in apa.
Fiecare membru al familiei trebuia sa aiba un astfel de manunchi. De obicei, pana in ajunul Anului Nou crengutele imboboceau sau chiar infloreau. Cel ale carui crengute erau cele mai inflorite era cel mai norocos in anul respectiv.
Florile erau puse mai apoi in sorcove. Cu Sorcova mergeau copiii cu varstele intre trei si noua ani, la membrii mai in varsta ai familiei.
Rostind versurile, copilul atingea de 40 de ori crestetul persoanei sorcovite, careia ii ura sanatate, bogatie si viata lunga.
Cei mici erau rasplatiti cu cola-cei si turte, cu faguri de miere si mere.
Dar obiceiurile s-au schimbat, florile naturale au fost inlocuite cu flori de hartie sau de plastic, iar rasplata uratorilor trebuie sa fie neaparat in bani – acestia intrand, fara deosebire, in orice casa ar fi primiti.
Cele mai populare versuri sunt urmatoarele:
Sorcova, vesela,
Sa traiti, sa-mbatraniti,
Peste vara, primavara,

Ca un par, ca un mar,
Ca un fir de trandafir
Tare ca piatra,

Iute ca sageata,
Tare ca fierul,
Iute ca otelul.
La anul si la multi ani!

„In cea dintai zi a lui ianuarie, primii care deschid portile si usile caselor sunt copiii. Ei vin cu „Sorcova si Semanatul”. Prin urari simple si directe adresate gazdelor, copiii le menesc sanatate, putere si bogatie in anul care abia a inceput. Iata de fapt dorintele pe care omul i le cere lui Dumnezeu pentru a avea forta de a obtine ceea ce-si propune”, spune prof. univ. dr etnolog Doina Isfanoni.
De asemenea, pe data de 1 ianuarie, de Sfantul Vasile exista obiceiul de a merge finii la nasi cu plocon si de a oferi dulciuri celor dragi, ca tot anul relatiile dintre oameni sa fie armonioase si vorbele „dulci”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.