Sorin Ovidiu Vintu, trimis in judecata!

Sorin Ovidiu Vintu, trimis in judecata!

0 236

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a fost trimis joi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului, in dosarul privind fuga din tara a fostului director al Gelsor Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI, anunta Agerpres.
In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei omul de afaceri Octavian Turcan si soferul lui Vintu, Alexandru Stoian.
Procurorii au dispus disjungerea cauzei sub aspectul comiterii infractiunii de spalare a banilor prev. de art.23 din Legea nr.656/2002 de catre Sorin Ovidiu Vintu.
„Inculpatii Sorin Ovidiu Vintu, Alexandru Stoian, Ghenadie Nipomici si faptuitorul Virgil Popa, in diferite forme de participatie, au savarsit in perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010 trei acte materiale de favorizarea infractorului Nicolae Popa”, se arata in rechizitoriul procurorilor.
Actele materiale (de favorizare) de ajutor si sprijin acordat infractorului POPA NICOLAE au constat in actiuni comisive materiale si de ordin moral si s-au concretizat in:
• ajutor banesc in cuantum de 50.000 euro acordat in perioada octombrie – noiembrie 2009 infractorului POPA NICOLAE de catre inculpatii VINTU SORIN OVIDIU si TURCAN OCTAVIAN, pentru a-l sprijini sa nu fie descoperit de autoritatile politienesti indoneziene;
• ajutor banesc in cuantum de 20.000 euro si bilete de avion acordate in luna decembrie 2009 fratelui infractorului POPA NICOLAE si parintilor acestuia, ce urmau sa se deplaseze in Indonezia in vizita la infractorul POPA NICOLAE, de catre inculpatul VINTU SORIN OVIDIU, cu ajutorul inculpatului STOIAN ALEXANDRU;
• ajutor de ordin moral materializat in trimiterea in lunile decembrie 2009 – ianuarie 2010, in INDONEZIA a unei persoane de incredere care sa-si canalizeze eforturile pentru ca infractorul POPA NICOLAE sa poata beneficia de eliberare din arestul autoritatilor indoneziene ori, in cazul in care nu putea fi obtinut acest beneficiu, sa intreprinda demersuri pentru a ingreuna procedurile de extradare a infractorului in Romania, de catre inculpatul VINTU SORIN OVIDIU, cu ajutorul inculpatului STOIAN ALEXANDRU.
Procurorii sustin ca, in 9 octombrie 2009, Nicolae Popa a avut o convorbire telefonica in care „negociaza” o suma de bani anuala, respectiv 200.000 euro, cu Sorin Ovidiu Vintu, ca ajutor necesar pentru a se ascunde in scopul de a nu fi descoperit de autoritatile indoneziene.
• POPA NICOLAE: acum ajungem la partea cu banii…
• SOV – Bai batrane, trebuia sa-mi dai niste scoruri … Ti-ai fixat care e suma lunara …
• Nicolae Popa – m-am gandit ca un 200.000 ar acoperi … Preferabil de primit intodeauna cam in perioada asta, ca sa fie si inainte de sarbatori …
• SOV – Bine, s-a facut … Bine, golanas mic. Hai, te saruta Sorin, golane, si incep sa iau masuri pentru toate alea …
In urma acestei discutii, Sorin Ovidiu Vintu a demarat actiunile privind trimiterea unei prime transe, respectiv 50.000 euro, transferul efectiv fiind realizat din dispozitia sa de catre inculpatul Octavian Turcan, prin intermediul unei societatii comerciale din Cipru al carei actionar este.
In 2.11.2009, a fost realizata o dispozitie de plata pentru 50.190 euro trimisi in Indonezia, intr-un cont al societatii ce are ca director – actionar si pe Nicolae Popa.
In 8.07.2010, in cont se mai gasea suma de 783 USD. In acest cont au fost realizate in total trei transferuri bancare, in perioada februarie – noiembrie 2009, in valoare de 225.000 euro.
Anterior acestui transfer, in 2.10.2009, intr-un cont pe numele societatii comerciale din Cipru a fost virata suma de 3.000.000 de euro, dintr-un transfer bancar realizat de o alta societatea comerciala cu sediul in Nicosia. Persoana imputernicita sa opereze asupra contului societatii comerciale din care s-a efectuat transferul este Liviu Luca, care are calitatea de martor in acest dosar.

Cel de-al doilea act material infractional (de favorizare) de ajutor a fost realizat prin transmiterea de catre SOV a unei alte transe de 20.000 euro si a biletelor de avion in data de 11.11.2009 lui Nicolae Popa.
Dupa arestarea lui Nicolae Popa, in 2.12.2009, de catre autoritatile judiciare indoneziene in baza mandatului de urmarire penala internationala in vederea extradarii, SOV si Alexandru Stoian „au desfasurat actiuni de sprijinire” a infractorului cu scopul de a ingreuna procedura de extradare, sustin procurorii.
„Ajutorul a cuprins acte de sprijin moral si a urmarit ingreunarea procedurilor legale de extradare, prin indrumarea persoanei trimise in acest scop in Indonezia de catre inculpati asupra metodelor necesare pentru a-l scapa pe infractor de inchisoare si a-l ajuta sa ramana in Indonezia”, se arata in referat.

Acest act material de favorizare a fost comis de catre SOV si Alexandru Stoian, „impreuna cu persoana de incredere – intermediarul – ramasa neidentificata (fata de care se va dispune disjungerea cauzei)”.

Ingreunarea extradarii
Procurorii il acuza pe SOV ca a incercat sa ingreuneze extradarea lui Nicolae Popa in Romania, acuzatii pe care le sustin prin convorbiri telefonice „inregistrate in baza autorizatiei instantei, din care rezulta ca la interval de cateva zile era incunostiintat de persoana de incredere aflata in Indonezia despre stadiul demersurilor”.
Procurorii sustin ca cea mai mare dorinta a lui Nicolae Popa era sa ramana in Indonezia: „Nu exista! Sa iasa din discutie, sa-i iasa din minte chestia asta! Asculta-ma! El ce nu a rezolvat in 10 ani nu rezolva cu mine inauntru! Iar eu nu accept sa ajung inauntru, de-aia am refuzat contactul cu ambasada, de-aia am refuzat contactul cu presa, de-aia am refuzat orice! Daca este sa se rezolve ceva, se rezolva aici si am posibilitatea prin tot ce s-a construit sa rezolv, sa fiu safe aici!”.
Procurorii noteaza ca, in cazul lui Virgil Popa, fratele lui Nicolae, fapta acestuia de a primi suma de 20.000 euro de la SOV cu scopul de a fi transmisa infractorului, acesta nu se pedepseste potrivit dispozitiilor art.264 alin.(3) din Codul penal, raportat la dispozitiile art.149 din Codul penal, iar aceasta circumstanta personala nu se rasfrange asupra celorlalti participanti, conform dispozitiilor art.28 alin.(1) din Codul penal.

SOV vs procurori
„Atitudinea procesual – penala a inculpatului, coroborata cu posibilitatea de a influenta numirea unor persoane in functii de conducere ale institutiilor publice si cu posibilitatea de a influenta prin intermediul institutiilor de presa pe care le controleaza in mod direct opinia publica, aspecte care rezulta din actele dosarului, contureaza profilul personal al inculpatului si sunt relevante din perspectiva individualizarii pedepsei, ce se efectueaza potrivit dispozitiilor art.72 din Codul penal.
„Comportamentul inculpatului evidentiaza ca acesta se considera deranjat in raport cu obligatia care ii revine de a respecta hotarari judecatoresti. Pentru inculpat, recunoasterea si respectul autoritatilor publice in general, recunoasterea si respectarea autoritatii unei hotarari judecatoresti in special, reprezinta o optiune, iar sfidarea autoritatilor si ignorarea autoritatii de lucru judecat a unei hotarari judecatoresti sunt considerate atitudini normale”.
Procurorii au dispus disjungerea cauzei sub aspectul comiterii infractiunii de spalare a banilor prev. de art.23 din Legea nr.656/2002 de catre Sorin Ovidiu Vintu si mentinerea masurii asiguratorii prin instituirea inscriptiei ipotecare asupa unui imobil apartinand inculpatului, pana la concurenta sumei de 50.000 de euro, in vederea confiscarii speciale.
De asemenea, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului, asupra sumei de 20.000 euro, apartinand lui Sorin Ovidiu Vintu si ridicata de la invinuitul Virgil Popa, cu ocazia perchezitiei corporale, in vederea confiscarii speciale, suma depusa la Banca Comerciala Romana.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.