SOS! Agonia democratiei!
Internetul este noua armă terminală a omenirii. Impactul descoperirii şi folosirii sale seamănă în multe privinţe cu impactul descoperirii şi folosirii fisiunii nucleare în secolul trecut.
Ambele, şi fisiunea nucleară şi Internetul, au şi uriaşe părţi bune, şi colosale părţi rele. Aşa cum fisiunea a permis producerea energiei nucleare, nepoluantă şi practic inepuizabilă, tot aşa şi Internetul a permis interconectarea oamenilor planetei, aproape gratis şi practic fără limite.
La lansarea fiecăreia dintre aceste grandioase cuceriri ştiinţifice s-a insistat pe părţile bune. Dar în pasul doi, imediat după acceptarea socială, s-au exploatat apocaliptic părţile rele.
Astăzi aproape că nu se mai vorbeşte despre centralele nucleare şi energia lor curată, în vreme ce despre înarmarea nucleară a Coreei de Nord şi a Iranului (de exemplu) ştirile sufocă media. Seducţia subiectului vine de la posibilitatea concentrării în mâini puţine şi aparent slabe a unei forţe de distrugere ce anulează toate superiorităţile ce contau până acum.
Faptul că protectorii şi adepţii pacifismului sunt infinit mai numeroşi şi mai raţionali decât cei câţiva războinici fanatizaţi care ameninţă în stânga şi in dreapta cu arsenalul lor de arme nucleare, nu mai reprezintă o garanţie că butoane roşii nu vor fi acţionate într-un moment de rătăcire de vreun deget dement.
E minunat Internetul prin formidabilul său acces la informaţii. Şi vast, şi rapid, şi interactiv. Nu are rost să enumăr aici inestimabilele sale avantaje,
căci le cunoaştem fiecare din experienţa proprie.
Doar că, la umbra beneficiilor Internetului, au început să apară şi să prolifereze şi „maleficiile” sale.
Putem afla informaţii până de curând inaccesibile omului de rând, despre substanţe şi fenomene chimice, despre materiale şi tehnici de prelucrare a acestora. Ceea ce este excelent. Dar unii pot învăţa de aici cum să realizeze otrăvuri şi explozibili. Şi chiar trec la fapte. Arsenalul de luptă al teroriştilor de azi s-a fundamentat în mare măsură pe accesul liber, prin Internet, la astfel de informaţii. Reale, dar inaccesibile lor până ieri, în lipsa acestui instrument atât de puternic.
Curiozitatea noastră despre natură, reproducere, sex, carnalitate este, mulţumită Internetului, mult mai puţin acută. Dar imediat constatăm şi efectul pervers: explicitarea sexului până la pornografie şi deviaţiile sale, cu ilustrări HD puse gratuit la îndemâna oricui, duce la apariţia unor metastaze oribile în comportamentul unora mai slabi de înger: pedofilie, trafic de carne vie, înălţarea mişcării LGBT la rang de normalitate şi chiar de model de urmat, exacerbarea animalismului uman până la degradări ale speciei de care nu ne credeam în stare etc.
REŢELE de SOCIALIZARE.
Şi exemple ca acestea, din zona dualismului bine – rău iscat de abundenţa de informaţii reale de pe Internet (atenţie, mă refer aici la „informaţii REALE”, nu la fake-uri!), aş putea prezenta la nesfârşit. Doar că ele sunt eclipsate total în ultima vreme de un produs al Internetului ce se dovedeşte mult mai puternic şi mai nociv decât păcatul de a oferi „informaţii reale” ce pot fi folosite în scop negativ. Este vorba de înfloritoarele REŢELE de SOCIALIZARE. În care se acţionează din greu cu tehnici sociologice de culegere de date, de sortare, profilare, manipulare, sectarizare, mancurtizare a subiecţilor acestora. În care informaţiile contrafăcute şi cosmetizările tedenţioase capătă o forţă de sensibilizare, de producere şi întreţinere a emoţiilor dorite, a unor iluzii îndelung premeditate, mai puternică chiar decât cea a superproducţiilor hollywoodiene.
Combinând măiestrit jumătăţi de adevăr cu jumătăţi de minciună, o mână de „iluminaţi” a ajuns să împlinească într-o proporţie terifiantă un obiectiv îndelung urmărit: manipularea unor utilizatori – ţintă ai reţelelor lor de socializare până foarte aproape de hipnotismul total.
Facebook este reţeaua de socializare cu cei mai mulţi utilizatori mondiali: peste 2,5 miliarde la începutul lui 2020. România are în acest moment peste 10 milioane de utilizatori. Adică jumătate din populaţia totală estimată a ţării a fost deja infestată cu virusul Facebook.
O forţă de penetrare şi contaminare a Facebook – ului incomparabil superioară celei a temutului COVID 19 care ne-a dat viaţa peste cap în ultimele luni.
O paralelă între efectele negative la nivel de masă ale marilor virusuri ce au înspăimântat lumea modernă (Ebola, HIV, Gripa Spaniolă, SARS, COVID 19) şi ale marilor reţele de socializare facilitate de Internet (Facebook, Youtube, Instagram, LinkedIN, Twitter), nu este deloc exagerată. Ba chiar devine necesară, având în vedere impactul lor asemănător: ambele au o putere de penetrare uriaşă, ambele generează pandemii, îmbolnăvind masiv (fizic, respectiv psihic) populaţii de toate rasele şi culturile planetei, ambele modifică dramatic comportamentele sociale şi generează psihoze şi fenomene dintre cele mai greu de controlat.
Există multe evenimente socio – politice petrecute în ultimii ani pe planetă care s-au desfăşurat după un pattern evident, extrem de precis, ce nu putea fi în niciun caz fructul hazardului. Primăvara Arabă, de exemplu, a reunit sub această titulatură ample mişcări de revoltă populară, trase parcă la indigo, în peste 20 de ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Totul a pornit de la sinuciderea prin auto-incendiere a unui negustor de zarzavaturi din Tunisia care a ales să protesteze astfel împotriva preşedintelui ţării sale. A fost suficientă această scânteie pentru a se declanşa haosul pe două continente. Wikipedia (sic!!!) explică: „Existența mijloacelor de comunicație modernă precum Facebook sau Twitter au înlesnit organizarea revoltei, fapt pentru care guvernele din mai multe țări afectate de proteste au blocat accesul la ele sau chiar la întregul Internet.”
O incendiere a Americii şi a planetei
Ceea ce a stârnit recent în SUA proteste violente, uciderea barbară a lui George Floyd, s-a transformat urgent dintr-o indignare legitimă în cu totul altceva. Într-o incendiere, la propriu, a Americii şi, mai apoi, a planetei. Tragedia lui George Floyd a fost confiscată pe loc de reţelele de socializare de pe Internet, devenind pretext pentru marea lovitură anti – Trump, pregătită cu meticulozitate de democraţi, înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.
Intrarea într-un scenariu de guerilă urbană, cu ajutorul manipulării masive prin intermediul reţelelor de socializare, a fost îndelung premeditată şi bine pusă la punct. Cu repetiţii de calibrare în timpul Primăverii Arabe, dar şi, mai recent, cu proteste violente în ţări ale Americii de Sud, cu experimente de mobilizare masivă a unor categorii de utilizatori bine ţintiţi şi uşor de scos în stradă (Bucureşti, proteste Piaţa Victoriei, culminând cu 10 august 2018), marii strategi ai războiului prin Facebook au ajuns acum la punctul culminant al planului lor: scoaterea lui Donald Trump din lupta pentru un al doilea mandat la Casa Albă.
Asistăm în aceste săptămâni la un mare foc de artificii planetar (ca să nu spun incendieri şi devastări) care se întinde peste tot unde stăpânii Internetului sunt nemulţumiţi de cei care conduc. S-a ajuns la momentul ”acum ori niciodată”! Reţelele de socializare dau în clocot, au devenit mari comandamente de asalt, sunt scoşi la răzbel toţi „progresiştii”, care au fost îndelung hrăniţi cu sloganurile aşa zisei corectitudini politice. „Progresişti din toate ţările, uniţi-vă”! Nu vă par cunoscute „mantrele” acestea? Şi toate răzmeriţele, din Europa, din Australia, din Asia, din Africa nu sunt, practic, trase la indigo după cele din SUA? Coordonarea unică este evidentă.
Ce dacă ei, fanaticii feibucişti, sunt peste tot minoritari? Strada e a lor şi asta contează! Nu mai trebuie ascultată vocea majorităţii, de vreme ce majoritatea stă pitită prin case!
„Laşi, indiferenţi, bolnavi, babalâci! Vor aceştia să voteze? Să ne impună nouă reguli? Tocmai ei? Expiraţii? Anchilozaţii? Nostalgicii? OK! Atunci le punem urnele undeva sus, pe-un vârf de munte. Dacă ajung până acolo, să voteze. Dacă nu, să ne lase!”
Acesta este marele progres urmărit prin revoluţia reţelelor de socializare: conducătorii de naţiuni, liderii de popoare să nu mai fie aleşi la secţiile de votare, de majorităţi paşnice, ci pe stradă, de furioşi minoritari care sparg vitrine.
Asistăm, se pare, la agonia democraţiei!
Închei cum am început: Internetul este noua armă terminală a omenirii. Bomba atomică a secolului 21. „Radioactivitatea” sa este infinit mai distrugătoare decât cea a uraniului îmbogăţit. De ce? Pentru că, până să afecteze sânge şi oase, ea avariază grav discernământul uman. Adică exact ceea ce mai poate ţine în echilibru această lume a noastră, din ce în ce mai instabilă.
Nu a existat nici-o ucidere „barbară” a ciorii ăleia ci a a fost doar un deces al unui penal care se sustrăgea forțelor de ordine.
Și nu putem decât să fim invidioși pe ei că au o astfel de poliție, nu una ca cea rrrumânistaneză, de sorginte pesedistă, care este chiar mai ticăloasă decât ciorile noastre și alți bipezi certați cu legile. Poliție dăunătoare și cu privilegii extraordinar de mari!
Cât despre fieisbuciuc, el este bun și datorită faptului că poate mobiliza masele împotriva actualelor clase stăpânitoare din Rrrumânistan. Împotriva ciumei roșii și febrei galbene!