Șosele noi, doar pentru bazele NATO din România
Vestea bună este că Guvernul trece la investiții serioase în infrastructură. Vestea proastă este că acestea se for face doar pentru bazele NATO din România, care au devenit, dintr-o dată, obiective de interes național. Executivul susține că situația extraordinară, care ar impune construcția urgentă a drumurilor, ar fi independentă de voința sa, fiind determinată de necesitatea facilitării accesului la obiectivele militare strategice din țara noastră.
Guvernul, prin Ministerul Transporturilor, a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care se prevede că drumurile de acces către obiectivele militare vor fi încadrate în categoria funcțională a drumurilor de interes național, creându-se o altă ordine a priorităților de investiții. Mai mult, aceste drumuri vor fi preluate, temporar, de la consiliile locale la CNAIR și Ministerul Transporturilor tocmai pentru a le asigura finanțarea și urgentarea construcției.
Obiectivul urmărit este acela de a facilita circulația vehiculelor către capabilitățile militare, respectiv spre zonele în care urmează a fi îndeplinite misiuni de către forțele armate.
Executivul explică faptul că, prin această măsură, se susțin obiectivele de apărare națională care aparţin forţelor NATO/SOFA, facilitându-se circulația vehiculelor în temeiul Legii nr. 362/2004 pentru aderarea României la Acordul dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forţelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, al Protocolului privind statutul comandamentelor militare internaţionale, înfiinţate în temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris la 28 august 1952, precum și al NATO/SOFA/PfP, prin Acordul dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord şi celelalte state participante la Parteneriatul pentru Pace cu privire la statutul forţelor lor şi a protocolului adiţional, cu precizarea că din Parteneriatul pentru pace face parte și Ucraina.
Totul pentru SUA
Potrivit Guvernului, urgența construirii drumurilor către bazele NATO survine și în baza Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, care prevede facilitarea circulației vehiculelor aflate în proprietatea SUA, care sunt folosite de către sau pentru forțele Statelor Unite ale Americii. Că veni vorba despre Acordul semnat de premierul din 2001, Adrian Năstase, și Colin Powell, secretar de stat al SUA, o simplă lectură a acestuia relevă statutul României în fața Statelor Unite. Astfel, România s-a obligat să asigure securitatea şi protecţia adecvată a forţelor Statelor Unite ale Americii, a membrilor forţei, ai componentei civile şi a membrilor de familie ai acestora din țara noastră și de a le asigura intrarea şi ieşirea nestânjenită din facilităţile şi zonele unde sunt localizate forţele Statelor Unite ale Americii. Totodată, România s-a obligat să ia măsurile adecvate pentru a asigura desfăşurarea în mod eficient şi rapid a importurilor şi exporturilor forţei, membrilor forţei, componentei civile şi membrilor de familie ai acestora, cu concursul autorităţilor vamale române.
Stat în stat
Acordul cu SUA mai prevede că niciun contractant al Statelor Unite ale Americii din România, angajat exclusiv în scopul de a sprijini forţele Statelor Unite ale Americii, nu va face subiectul nici unei impuneri de nici o natură din partea Guvernului României sau de către subdiviziunile politice ale acestuia.
În același timp, vehiculele, navele şi aeronavele aflate în proprietatea sau care sunt folosite de către ori pentru forţele Statelor Unite ale Americii nu vor face obiectul nici unor taxe portuare sau aeroportuare, taxe de pilotaj, de navigaţie, de zbor sau taxe pentru servicii de parcare, acostare în port şi iluminare şi nici al vreunei alte taxe, în legătură cu îndeplinirea unor misiuni legate de operarea sau folosirea acelor facilităţi proprietate de stat ori utilizate de stat.
Cetăţenii americani şi firmele americane, cetăţenii şi firmele din state terţe, precum şi corporațiile, care servesc în mod exclusiv forţele Statelor Unite ale Americii, sau orice subunitate a acestora sunt exceptate de la legile şi reglementările române, precum și de la toate impozitele pe venit şi pe profit care decurg din furnizarea către forţele Statelor Unite ale Americii de bunuri şi servicii sau din construirea de facilităţi.
Sursa: national.ro