Spania ne tine in suspans

Spania ne tine in suspans

0 292

Statul spaniol nu se poate hotari cate libertate sa acorde muncitorilor romani si bulgari care vor sa lucreze, dupa 1 ianuarie, in tara iberica.


Autoritatile spaniole spun ca vor lua o decizie in privinta restrictiilor pe piata muncii abia dupa ce vor sta de vorba cu autoritatile de la Bucuresti. Ministrul spaniol al Muncii, Jesus Caldera, a declarat ca urmeaza sa viziteze Romania, impreuna cu responsabilii de la Interne si de la Externe, inainte ca Madridul sa adopte o decizie. Oficialul spaniol a asigurat insa ca decizia va fi una flexibila.


„Guvernul nu a luat inca nicio decizie. Atat eu, cat si ministrul de Interne si, cu siguranta, ministrul de Externe vom vizita Bucurestiul si vreau sa va spun ca cetatenii romani si bulgari, in Spania, vor fi cetateni cu drepturi europene depline. Acesta este un pas pozitiv odata cu aderarea tarilor lor la Uniunea Europeana, insa in ceea ce priveste permisul de munca care este unicul subiect dezbatut acum, inca nu am luat nicio decizie. Ceea ce pot sa va spun este ca decizia pe care o vom adopta va fi flexibila si va urmari sa combine drepturile persoanelor cu situatia noastra actuala de pe piata muncii. Insa inca nu am luat o decizie. Inainte de 1 ianuarie o vom lua”, a declarat oficialul spaniol.


?


La randul sau, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a precizat ca nu are informatii din Spania si Italia potrivit carora cele doua tari ar fi luat vreo decizie privind restrictionarea pietei muncii pentru cetatenii romani. Gheorghe Barbu a aratat ca ministerul pe care il conduce manifesta un interes special pentru Spania si Italia, pentru ca in cele doua state europene traiesc cei mai multi romani care au plecat din tara. „Pana in prezent, cel putin noua tari europene au anuntat o deschidere completa a pietei muncii”, a spus ministrul, adaugand ca, la ultimul val de aderare din mai 2004, doar trei state – Suedia, Anglia si Irlanda – au permis accesul neingradit pe piata muncii cetatenilor din cele zece tari care se integrau, la acea vreme, in Uniunea Europeana.


„Insistam pentru o deschidere completa sau macar partiala, pe anumite domenii, a pietei muncii. Sigur, fiecare tara are politica proprie in domeniul fortei de munca, iar unele se confrunta cu un somaj destul de accentuat. Pe de alta parte, cred ca se iau in considerare si efectele benefice pe care migratia le-a avut”, a afirmat ministrul Muncii.

El a reamintit ca un studiu cu referire la Spania, a aratat ca muncitorii din alte state, nu numai din UE, au avut o contributie de 30 la suta in valoarea de crestere a PIB, in conditiile in care emigrantii reprezinta opt procente din populatia acestui stat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.