Spectacol de teatru- Drumul, ritualuri de trecere- cu Grigore Lese

Spectacol de teatru- Drumul, ritualuri de trecere- cu Grigore Lese

0 333

Teatrul din Sfantu Gheorghe prezinta un spectacol inedit cu o coloana sonora speciala, muzica fiind semnata de Grigore Lese. Este vorba de premiera piesei „Dumul – ritualuri de trecere”, care va avea loc pe data de 11 decembrie 2008, ora 18.30, Sala Mare.
Primii 350 de spectatori vor primi un CD semnat Grigore Lese
Din distributie vor mai face parte: DOINA LAVRIC, ZAMFIRA MURESAN, Claudia Ardelean, Mirela Bucur, Ioana Alexandrina Costea, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Camelia Paraschiv, Daniel Rizea, Nadia Samarghitan, Florin Vidamski.
“Ritualurile de trecere sunt o categorie de ritualuri care marcheaza ciclurile vietii unei persoane, trecerea de la o etapa la alta, de la un rol sau pozitie sociala la alta, integrand experientele umane si culturale cu scop biologic: nasterea, reproducerea si moartea. Aceste ceremonii stabilesc diferentele esentiale, observate in toate grupurile, dintre tineri si batrani, barbati si femei, morti si vii.” Mircea Eliade
In societatile arhaice ritualurile aveau rolul de a facilita trecerea de la o etapa la alta a vietii sau de la un statut social la altul. Mai mult decat atat, accesul la o alta etapa existentiala nu-ti era permis decat in acest mod, iar aceste ritualuri erau respectate si valorizate de catre toti membrii societatii respective.
Grigore Lese, sau Grigore a li Ion Opris, cum ii spun taranii din Stoiceni (Lapus), desi a urmat Conservatorul din Cluj, a pastrat aceasta maniera interpretativa invatata in satul sau.
„Sunt mandru ca sunt absolventul unui institut de folclor care se cheama Tara Lapusului; -ne marturiseste Grigore Lese- cine sunt de fapt profesorii acestui institut?… Sunt oamenii minunati pe care i-am intalnit de-a lungul anilor acolo, si care aveau in sufletul lor niste cantece deosebite, pe care le consider a fi cele mai reprezentative pentru spiritualitatea noastra romaneasca: doinele, horile cu noduri, si alte cantece din ceremonialul de nunta, de catanie, din viata pastoreasca, si asa mai departe.”
Iata un fragment dintr-un interviu dat de Grigore Lese, ale carui cuvinte lasa sa transpara pasiunea si felul in care acesta interpreateaza cantecele folclorice romanesti.
„Ce este cantatul?…
Cantatul este o necesitate. Omul daca nu ar canta ar muri. Este un har, este un dat transcendental, este un noroc de la Dumnezeu.
Cele mai profunde versuri care s-au spus vreodata despre muzica sunt:
”Am noroc ca stiu canta,
Ca-mi astampar inima.
Horile-s de stamparare
La omu’ cu suparare.”
Rezervari la telefoanele: 0267.315.324 sau 0762.685.956

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.