Spicuiri din Legea unica de salarizare
Guvernul a decis ca functionarii publici pot lucra si in domenii de activitate din sectorul privat, precum cel didactic si artistic, care nu au legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate de acestia ca functionari, potrivit „Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice”, trimisa luni in Parlament si pentru care Executivul isi va asuma raspunderea.
„Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului”, se arata in forma finala a proiectului Legii unitare de salarizare.
Guvernul se da bine cu parlamentarii si Biserica
Guvernul majoreaza veniturile senatorilor si deputatilor la 9,9 salarii minime pe economie in forma finala a Legii unitare a salarizarii, trimisa luni in Parlament, de la 9,6 salarii minime in varianta transmisa sindicatelor saptamana trecuta, informeaza agentiile NewsIn si Mediafax. Ministrii, in schimb, pierd din veniturile aferente urmatorilor ani, fiind coborati in grila unitara de salarizare de la coeficientul 11,2, in varianta anterioara a proiectului Legii unitare de salarizare, la 10,8.
Presedintele Romaniei ramane singurul demnitar platit cu 12 salarii minime pe economie.
Totodata, prim-ministrul ramane cu 11,7 salarii minime pe economie, la fel ca si sefii din justitie, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si seful Curtii de Conturi, usor mai mic comparativ cu ultima varianta a legii, de 11,8.
Ministrii, ministrii delegati, secretarul general al Guvernului, consilierii prezidentiali, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA) vor avea 10,8 salarii minime, nu 11,2 salarii ca in vechea varianta.
Primarul general al Capitalei coboara si el puternic in topul celor mai bine platiti angajati din sectorul bugetar la 10 salarii minime, de la 11,2 salarii minime pe economie .
Patriarhul Bisericii Ortodoxe urca la 11,2 salarii, fata de 10,8 salarii minime din varianta proiectului din 3 septembrie. Tot la salarizarea cultelor, un mitropolit al Bisericii Ortodoxe Romane ar urma sa castige 10,1 salarii minime.
Presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ar urma sa castige 11,2 salarii minime, la fel ca si seful Consiliului Concurentei, in timp ce Avocatul Poporului va castiga doar 10,2 salarii minime.
Cel mai mic salariu dintre demnitarii numiti in functie potrivit legii il au secretarii generali adjuncti la Camera Deputatilor si la Senat, carora le corespunde coeficientul 7,2 (fata de 9,1 in vechea varianta), in timp ce subsecretarul de stat de la Guvern va avea 9,6 salarii minime (9,2 salarii initial).