Spitalele nu-si raporteaza corect infectiile nici la Brasov
Spitalul Judetean Brasov raporteaza o rata a infectiilor nosocomiale de doar 0,5%. Numarul real al infectiilor intraspitalicesti este in realitate mult mai mare, intre 5 si 8% . Procentele raportate nu sunt cele corecte, fie pentru ca medicii se feresc sa declare situatia reala, fie pentru ca depistarea este deficitara
Spitalul Judetean Brasov raporteaza o rata a infectiilor nosocomiale de doar 0,5%. Numarul real al infectiilor intraspitalicesti este in realitate mult mai mare, intre 5 si 8% . Procentele raportate nu sunt cele corecte, fie pentru ca medicii se feresc sa declare situatia reala, fie pentru ca depistarea este deficitara.
Cele mai frecvente infectii sunt cele postoperatorii cu germeni precum Stafilococul Auriu sau Clostridium.
Infectiile nosocomiale trebuie declarate de medicul curant iar in spital exista Serviciul de Prevenire, Supraveghere si Controlul Infectiilor Nosocomiale, care monitorizeaza aceste infectii.
Pe hartie, in luna octombrie, la aproximativ 2.900 de pacienti s-au inregistrat 13 infectii, ceea ce inseamna un procent de 0,4%. Cati pacienti se infecteaza in realitate in spitale, nimeni nu stie clar, din cauza ca medicii nu raporteaza aceste probleme, confirma prof. univ. dr. Codruta Nemet – medic primar epidemiolog Facultatea de Medicina a Universitatii Transilvania.
Miinile curate, echipamentele sterile, decontaminarea obiectelor din jurul pacientului sint obligatorii ca masuri de contracarare a infectiilor intraspitalicesti.
Totodata, este esential ca medicii sa poata identifica pacientii care au astfel de infectii si sa ii izoleze. In judetul Brasov, cele mai multe infectii sunt cele din plagile operatorii.
Infectiile nosocomiale se manifesta prin infectii urinare, infectii ale pielii si ale partilor moi. De asemenea, pot aparea infectii peritoneale postoperatorii sau peritonite provocate de spitalizari indelungate.
Vifor Rotar