Spitalul regional (re)intră în dezbatere publică

Spitalul regional (re)intră în dezbatere publică

0 453

Ministerul Sănătății a relansat de luni în dezbatere publică un nou ordin de ministru privind arondarea județelor la centrele medicale regionale, documentul fiind disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății. (http://www.ms.ro/acte-normative-in-transparenta).
Data limită până la care se pot depune opinii sau recomandări referitoare la acest proiect este 17 februarie 2020. Conform proiectului postat pe site-ul Ministerului Sănătății, noul act normativ va completa Ordinului ministrului sănătății nr. 1765/2006 privind arondarea județelor la centrele regionale.

Acest ordin este necesar pentru proiectul Spitalului Regional Brașov, solicitarea în acest sens venind din partea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care pregătește documentația aferentă acestei investiții şi va oferi aproape 90% din finanţare.

Brașovul arondat centrului regional de la Târgu Mureș
Proiectul de Ordin de ministru supus dezbaterii publice propune deci introducerea unui nou articol după art. 6 din Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1765/2006 privind arondarea judeţelor la centrele regionale, luându-se în considerare regiunile de dezvoltare socio-economică din care fac parte, precum şi distanţele aeriene şi terestre dintre un spital judeţean şi un anumit centru regional, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 58 din 24 ianuarie 2007.
Articolul propus precizează că „arondarea la centrele universitare, prevăzută la art. 6, este valabilă până la construirea unor spitale regionale de urgenţă sau până la atingerea nivelului de dezvoltare pentru actualele unităţi spitaliceşti, care să permită îndeplinirea integrală a criteriilor de clasificare a spitalelor de urgenţă locale, judeţene şi regionale din punctul de vedere al competenţelor, resurselor materiale şi umane şi al capacităţii lor de a asigura asistenţa medicală de urgenţă şi îngrijirile medicale definitive pacienţilor aflaţi în stare critică, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1764/2006. Modificările privind arondarea se fac cu respectarea prevederilor art. 9“.
În prezent, potrivit ordinului ministrului Sănătății, județele din Regiunea Centru, respectiv Mureș, Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Sibiu sunt arondate centrului universitar Târgu Mureș.

Spitalul brașovean va avea 31 de specialități şi 849 de paturi
Reamintim că la începutul anului trecut, Primăria Brașov și BERD au semnat acordul de asistență tehnică pentru construcția Spitalului Regional Brașov, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanțarea municipiului este de 250.000 de euro. Tot atunci, primăria a semnat un contract de realizare a unui studiu de prefezabilitate, care a fost realizat și care stabilește principalele linii care vor sta la baza acestui proiect, iar în luna noiembrie a avut loc prima întâlnire cu consorțiul de firme desemnat de BERD să elaboreze studiul de fezabilitate și documentația necesară realizării parteneriatului public-privat (PPP) pentru construirea Spitalului Regional Brașov. Consorțiul selectat de BERD este format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP și Clifford Chance Badea SPRL, un consorțiu cu experiență în construcția a 40 de spitale, prin parteneriat public-privat (PPP), în toată lumea.

La sfârșitul lui 2018, la iniţiativa Guvernului – atunci PSD – după o serie de discuții legate de construcția unui nou spital regional la Brașov, Ministerul Sănătății a emis Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018, prin care se stabilesc specialităţile şi numărul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional, după ce, anterior, prin Legea nr. 32/2019, municipalitatea a preluat o suprafață de 11.45 hectare de teren de la Institutul Cartofului, necesar construirii spitalului. Conform ordinului de ministru, Spitalul Clinic Regional Brașov va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, pentru 31 de specialităţi.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.