Spontaneitatea lui Traian Basescu
Sambata, la ora 15,08, presedintele Traian Basescu a anuntat, la Sannicolau Mare, ca va candida la alegerile prezidentiale.
Anuntul a fost facut spontan (copiind lansarea din 2004 a lui Adrian Nastase – nimic nou sub soare!). La intrebarea unui participant la adunarea organizata de autoritatile pedeliste locale, desemnat din timp si fiind membru al PD-L – nu i-am retinut numele, dar este ceva cu F: Frunza sau Furnica – Traian Basescu a anuntat ca, taman atunci, la intrebarea respectivului, s-a hotarat sa candideze la presedintie.
Aceasta spontaneitate ma duce cu gandul la hotararea luata marti de a manca miercuri fasole, ca-i zi de post, constient fiind de urmari, adica joi vei da partzuri spontane.
„Imi anunt candidatura in mod neplanificat, aici, la Sannicolau Mare. Cel mai bun lucru este sa faci lucruri la care nu te astepþi. Nu m-am asteptat sa-mi anunt candidatura la Sannicolau Mare”, a precizat seful statului.
Oricum, minciuna nu a iesit spontan, era pregatita. Mai dureroasa este afirmatia ca „cel mai bun lucru este sa faci lucruri la care nu te astepti”, caci aceasta conceptie a condus Romania timp de cinci ani.
Presedintele Traian Basescu s-a aflat sambata la Timisoara unde s-a intalnit cu primarii din judet, cu directorii de institutii descentralizate si cu directorii de scoli, in timpul careia a facut lobby noii legi a educatiei. Basescu a avut o intalnire, la Palatul Administrativ, cu primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu.
Dupa care a facut doi pasi ca sa se pomeneasca la Sannicolau Mare venindu-i spontan ideea anuntarii candidaturii, asa, ca era aerul mai tare pe acolo si i-au umflat muschii. Si cu asta Basescu si-a tras o barba mult mai stufoasa si mai lunga decat o are insusi Dumnezeu.
„Aici, la Sannicolau, va doresc o dupa-amiaza placuta si voi reveni la Sannicolau Mare pentru ca de acum Sannicolau Mare pentru mine a devenit un loc important, locul in care presedintele in functie anunta ca va mai candida pentru un mandat”, a spus Basescu.
Traian Basescu a declarat ca actualul Guvern poate functiona si cu un numar injumatatit de ministri pentru ca nu ministrii sunt cei care „duc toata munca”, ci aparatul din minister.
„Guvernul poate functiona si cu un numar injumatatit de ministri pentru ca nu ministrii sunt cei care duc toata munca, ci aparatul din minister.”
Pai atunci cum vine treaba? Trupul unui om, picioarele lui, sunt conduse de un cap de mucava? Unde ajunge acel om, fara un cap sanatos?
Seful statului a adaugat ca aparatul birocratic este problema in sistemele bugetare, si nu coruptia.
„Nu coruptia mananca cea mai mare parte din banii dintr-un sistem, ci aparatul biroctratic al sistemului. Sunt zone in care trebuie sa spunem stop proastei intelegeri a autonomiei locale. In acest moment multe administratii locale cheltuiesc irational, de multe ori, si apoi spun sa dea Guvernul bani, ” a afirmat Basescu.
Si atunci cum ramane cu afirmatia basesciana de mai acum un an legata de lupta impotriva coruptiei, cel mai mare flagel in Romania? Iar aparatul birocratic cine l-a umflat, cu doua ministere fara rost in conjunctura actuala si in care si-a bagat la conducere metresa, cel putin politica, si cine stie ce alta amica de-a amicilor?
Seful statului s-a referit si la sistemul sanitar despre care a spus ca in anul 2000 avea alocat un miliard de euro de la bugetul de stat, iar in 2008 acelasi sistem primea cinci miliarde de euro de la buget, insa calitatea serviciilor medicale nu s-a imbunatatit de cinci ori.
Aici de de nu a intervenit cand trebuia acest paranoic din fruntea statului? Nu stia, nu a putut, nu a vrut? Dupa cinci ani vine sa ne descopere America unei situatii cunoscute de un intreg popor?
In ce priveste portretul lui Traian Basescu, analistii politici zugravesc urmatoarea prezenta:
Despre Traian Basescu analistii spun ca are avantajul politicianului aflat deja in functie, cu expunere mare in mass-media.
Actualul presedinte este vazut drept o persoana inteligenta care se adapteaza repede situatiilor neprevazute. De asemenea, are o putere deosebita asupra Guvernului.
Bãsescu are si un dezavantaj: criza si efectele ei il pot costa si pe seful statului la capitolul imagine. La asta se adauga dezvaluirile legate de fiicele sale, dar si limbajul uneori dur, de crasma portuara.
Caracterul lui Basescu, as mai adauga, a fost format pe mare si in slujba structurilor fostei Securitati, si aceasta spune totul. In plus, dupa simptome si fara sa fiu specialist, afirm ca, la un control de specialitate, capul sau ar fi catalogat drept plin de schizofrenie paranoica. Iar asa ceva nu se vindeca, dar devine un factor de risc pentru existenta celor din jur.
Iar pe cei care mai cred in sinceritatea si altruismul lui Basescu Traian ii numesc de-a dreptul prosti, si inca din aceia extrem de limitati. Iar eu nu am obiceiul sa dau verdicte nefondate.
Dan Bota