Sportivi celebri se implica in prevenirea abandonului scolar
Saracia, drumul lung catre scoala si plecarea parintilor in strainatate sunt cauzele fenomenului de abandon scolar. Prevenirea acestuia ar presupune implicarea intregii comunitati dar si incurajarea venita de la oameni care au reusit sa depaseasca obstacole, asa cum sunt sportivii de performanta
Saracia, drumul lung catre scoala si plecarea parintilor in strainatate sunt cauzele fenomenului de abandon scolar. Prevenirea acestuia ar presupune implicarea intregii comunitati dar si incurajarea venita de la oameni care au reusit sa depaseasca obstacole, asa cum sunt sportivii de performanta. Daca la nivelul judetului Brasov abandonul scolar este sub 2%, cu mult mai mic decit media nationala, in comunitatile vulnerabile s-au implementat programe de sprijin.
Un proiect cu fonduri europene derulat de inspectoratul scolar Brasov in parteneriat cu cel din Tulcea a identificat cauzele abandonului scolar. Programul a stabilit si faptul ca pentru parasirea timpurie a scolii responsabila nu este numai scoala, ci intreaga comunitate.
Marii sportivi ai Romaniei s-au implicat activ in combaterea si prevenirea abandonului. O cale de a-i aduce pe copii inapoi in banci este implicarea intregii comunitati.
Ivan Patzachin – multiplu campion olimpic si mondial, a spus la Brasov ca a sustinut intotdeauna ca copiii au nevoie de comunitate, pentru ca numai parintii si profesorii nu asigura un suport suficient.
Brasoveanul Mihai Covaliu, campionul olimpic la scrima, considera ca fiecare om angrenat in procesul de educatie al copiilor si in buna functionare a societatii este o rotita. Fiecare rotita trebuie sa se invirta, sa functioneze si atunci tot angrenajul va functiona.
Pe linga programul A doua sansa, datorita programului cu fonduri europene la nivelul judetului Brasov in comunitatile vulnerabile s-a implementat programul Scoala dupa Scoala. 800 de elevii au primit astfel ajutor de la profesori dupa programul scolar.
La nivelul judetului Brasov abandonul scolar este inm scadere sub 2% asta in timp ce la nivel national ponderea este mult mai mare de 17 %. Dupa Spania si Portugalia, tara noastra este pe locul 3 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste abandonul scolar. Un raport oficial arata ca 17,5 la suta dintre elevi renunta la studii. Cei mai multi sunt tineri intre 15 si 18 ani si provin din familii sarace din mediul rural.
Vifor Rotar