SPORTUL este Cenusareasa invatamantului romanesc
Materiile din scoli au o ierarhie bine stabilita, data de importanta pe care autoritatile o acorda acestora.
Exista, la ora actuala, trei subiecte de materie care, in alte epoci , erau la mare cinste, fiind considerate adevarate valori, insa acum au ajuns in coada listei: muzica, desenul si … sportul.
Sportul scolar s-a transformat de mai multa vreme intr-o „Cenusareasa”, mai toate cluburile care asigura baza piramidei performantei reclamand lipsa fondurilor financiare si a unei strategii nationale coerente.
In ciuda acestui context sumbru, ieri, inalti oficiali ai MTS, MECI, MAI si COSR, au semnat un Protocol privind organizarea „Cupei Liceelor”, editia 2009-2010, documentul vizand in principal redresarea sportului scolar printr-o functionare performanta a sistemului national de educatie fizica si sport.
In competitii vor fi prezente 1579 de echipe de atletism, 825 de baschet, 964 de handbal, 1035 de fotbal si 1106 de tenis de masa, finantarea fiind asigurata pentru 2009 de MTS si COSR, urmand ca de anul viitor sa existe un sprijin consistent si din partea celorlalte doua ministere implicat, dupa cum se arata in comunicatul de presa postat pe site-ul Ministerului Educatiei.
Semnatarii protocolului, ministrul TS, Sorina Placinta, presedintele COSR, Octavian Morariu, secretarul de stat al MAI, Irina Alexe, si secretarul de stat al MECI, Catalin Baba, au precizat ca proiectul permite si detectarea de noi talente, urmand ca din 2010 sa fie cuprinse mai multe discipline sportive si sa scada varsta parti¬cipantilor.
Reducerea orelor obligatorii de sport si eliminarea orei de dirigentie in licee sunt pierderi imense in educatia elevilor.
„In Ordinul Ministrului Educatiei, emis pe 2 martie a.c., se precizeaza, la art. 11, urmatoarele: ” (1) Pentru constituirea si pregatirea formatiilor sportive si/sau artistice – reprezentative ale scolilor, participante la competitiile interscolare – se poate aloca, in afara orarului zilnic, in functie de resursele materiale si umane ale unitatii de invatamant, un numar de 2 ore pe saptamana, pentru formatia sportiva, pe scoala. Aceste ore intra in norma didactica a profesorului si se inregistreaza in condica. (2) Numarul formatiilor sportive si/sau artistice ale scolii, precum si criteriile de constituire a acestora se aproba de catre Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant, la propunerea catedrelor de specialitate”.
S-a scos complet ora de dirigentie, (consiliere si orientare) ora in care dirigintii adevarati faceau educatie, adica partea la fel de importanta ca aceea de instruire.
Sportul este considerat de toata lumea drept cel mai bun ambasador al Romaniei. Cu toate acestea, starea sportului scolar este una jalnica.
In Romania sunt, in total, 151 de cluburi sportive scolare si sectii sportive, dar numarul liceelor cu profil sportiv este de numai 11.
Primele masuri care se impun luate pentru stoparea declinului sunt: refacerea infrastructurii (stadioane, sali, bazine, patinoare, partii de schi etc.), acordarea unor indemnizatii stimulative pentru antrenorii de la copii si juniori, atragerea copiilor catre miscarea sportiva prin organizarea unor competitii de masa, cresterea numarului de ore de sport in scoli si tratarea cu seriozitate a acestei disciplina, o mai mare implicare in cercetarea sportiva (implementarea celor mai noi metode de refacere si medicamentatie), punerea la dispozitie a actualelor baze sportive tuturor celor care doresc sa faca miscare si interzicerea desfasurarii altor activitati (nunti, botezuri, petreceri etc.).