Spre dezamagirea…istorica a UDMR Brasov,
Doi arheologi brasoveni au descoperit prima necropolă dacică din judeţ!
Pe parcursul a doi ani de căutări în zona comunei Vulcan si imprejurimi, doi tineri arheologi amatori, Fănel şi Florin Şerban au găsit, si cu ajutorul detectoarelor o nouă aşezare semnificativa, necunoscută pînă acum istoricilor români. Este vorba de un spaţiu locuit cu cel puţin 5-6.000 de ani in urma, situat în apropierea comunei Vulcan.
Descoperirea este importantă cu atît mai mult cu cît zona era menţionată în Repertoriul Arheologic Național doar cu un singur topor de piatră. La inceput au găsit urmele unor bătălii importante din Al Doilea Război Mondial, tuburi de cartușe şi monede regaliste, şi cîteva obiecte medievale (ciocan medieval de spart armura, pinteni, etc.).
Apoi şi-au propus să caute şi indicii ale locuirii din perioada cunoscutului castru roman Cumidava. Ambiţia lor au fost răsplătită cu o bogată „recoltă“ de vestigii ceramice. „Ultima descoperire avea să ne depășească așteptările. Săpînd la semnalele aparatelor, (intr-o zona in care locul era folosit, curios,… pentru stînă), am observat, în puncte diferite, prezenţa abundentă a materialului ceramic, începînd cu adîncimea de pînă la 30 cm. Ne-am dat seama că aveam de-a face cu un sit nedescoperit pînă acum“, povesteşte Florin.
Arheologii amatori au predat materialele la Muzeul Județean Brașov, pentru identificare şi înregistrare. Directorul muzeului, Stelian Coşuleţ, le-a confirmat presupunerile.
„În urma unei analize preliminare a materialului litic colectat, pare a fi vorba de ceramică neolitică (cca 6000-5000 î. C.), specifică mai multor culturi, printre care Starcevo-Criș și Boian, ambele anterioare culturii Cucuteni“, explică Florin. Ceea ce înseamnă că prin aceste locuri a fost cîndva o aşezare importantă. Situl este mărişor, avînd o suprafaţă de 5-8.000 mp.
Cei doi tineri, Fănel şi Florin Şerban, care nu fac politica, sînt doi arheologi amatori dedicaţi scoaterii la lumină a vestigiilor îngropate in vremuri de mult trecute… Ei le găsesc si prin metoda teledetecției, folosind doar aparatură autorizată, adică detectoare de metal. Desi cotrobaie si scormonesc cu atentie zona, de ceva vreme, n-au descoperit nicio urma arheologica care sa aibe cat de cat vreo legatura cu stramosii hunilor, sau… secuilor de mai tarziu, ori cu foste populatii antice germanice. Doar dovezi de locuire si vietuire romanice si dacice…
Pasiunea lor cere, desigur, timp şi resurse, dar şi rezultatele sînt pe măsură. Norocoşii braşoveni au descoperit, printre altele, cele 21 de inele predacice din aur, cel mai mare tezaur găsit vreodată la Braşov, dar şi prima necropolă dacică din judeţ.