Stabilirea amplasamentului noii centrale nucleare in 2010

Stabilirea amplasamentului noii centrale nucleare in 2010

0 234

Amplasamentul viitoarei centrale nucleare, pe care statul intentioneaza sa o construiasca, nu va fi cunoscut in acest an, a declarat, vineri, secretarul de stat in ministerul Economiei Tudor Serban, prezent la o dezbatere pe tema energiei.
„Anul asta, parerea mea, nu vom sti locatia viitoarei centrale nucleare”, a spus Serban.
Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a afirmat joi ca, in doua saptamani, ar putea fi prezentat amplasamentul acestei unitati.
Serban a adaugat ca amplasamentele avute in vedere de autoritati sunt secrete.
„Locatiile sunt secrete, mai ales ca nu suntem foarte hotarati unde s-o facem. Sunt secrete pentru ca, in functie de loc, fiecare (companie – n.r.) poate sa-si aplice tehnologia pe care s-o foloseasca”, a precizat Serban.
Saptamana trecuta, surse guvernamentale au declarat agentiei MEDIAFAX ca a doua centrala nucleara din Romania va fi construita in apropierea raului Somes, fiind evaluate patru amplasamente.
Singura centrala nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare, care asigura circa 18% din consumul national. Alte doua rectoare, cu puteri similare, vor fi construite pana in 2015- 2016, in urma unei investitii estimate la patru miliarde de euro.
Anul trecut, Guvernul a elaborat un studiu din care a rezultat ca in Romania pot fi construite reactoare cu o putere totala de 2.000-3.000 MW
Pentru elaborarea studiului au fost selectate cinci tipuri de centrale nuclearelectrice reprezentand tehnologia cea mai avansata pe plan mondial, respectiv EPR 1.600 (un proiect denumit European Power Reactor, de 1.600 MW, si dezvoltat in comun de Franta si Germania), AP 1000 (un nou tip de reactor cu apa presurizata care poate genera aproximativ 1.100 megawati de electricitate), ACR 1000 (un reactor cu o putere instalata de 1.000 MW), ABWR 1.300 (reactor avansat cu apa fierbinte de 1.300 MW) si APR 1.400 (reactor folosit de industria nucleara din Coreea de Sud, cu o putere de 1.400 MW).
In paralel, au fost evaluate 102 amplasamente potentiale pentru constructia noii centrale nucleare, in principal din Transilvania (73 locatii in bazinele raurilor Oltului, Muresului si Somesului), dar si din Moldova (bazinul raului Bistrita, 18 locatii) si Dobrogea (bazinul Dunarii in amonte de Cernavoda, 11 locatii), au declarat, dupa incheierea studiului, agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Printre localitatile studiate s-au numarat Harsova, Drobeta Turnu Severin, Babadag, Tulcea, Murighiol (Dobrogea), Falticeni, Piatra Neamt, Bacau, Dumbrava Rosie, Ruginoasa (Moldova), Cluj, Jucu de Sus, Iernut, Simeria, Turda, Dej (Transilvania Nord, Valea Somesului), Lipova, Teius, Vintu de Jos (Transilvania Centru, Valea Muresului), Comana, Venetia, Sambata, Bogata, Talmaciu, Porumbacu de Sus (Transilvania Sud, Valea Oltului).
Locul in care va fi construita noua centrala va fi selectat in functie de gradul de seismicitate al terenului, apa disponibila pentru sursa de racire, retele de electricitate existente.
In documentul elaborat de Guvern se arata totodata ca autoritatile au decis ca studiile privind noua centrala nucleara sa aiba regim de secret de serviciu, pentru a opri speculatii imobiliare cu terenurile luate in calcul pentru aceasta investitie, dar si pentru a evita „nemultumiri sociale” din partea persoanelor care lucreaza in sectorul extractiei de carbune si care va trebui sa concureze cu noua centrala la productia de electricitate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.