Stâlpi metalici sau de beton pentru a proteja trotuarele de intruziunea șoferilor

Stâlpi metalici sau de beton pentru a proteja trotuarele de intruziunea șoferilor

2 91

Prin urbanul mare de pe la noi, se pot zări fel de fel de obstacole stradale. Dintre acestea, se distinge mulțimea de stâlpi metalici sau de beton pentru a proteja trotuarele de intruziunea șoferilor.
Locurile de parcare sunt „zăvorâte” cu diverse mecanisme de către concesionari de parcă „dușmanii” ar fi la pândă non-stop.
Trecerile destinate pietonilor, pentru multi conducători auto, au doar o relevanță facultativă, din care pricină accidentele se țin lanț!
Decorul urban dezvăluie, totodată, din plin camere de luat vederi, grilaje la ferestre și vitrine, uși metalice la locuințe, sisteme de alarmă de tot felul și temeri cu toptanul…
Jungla urbană nu este doar o poveste… E parte din mediul nostru de viață!
Spațiul public, mai ales după lăsarea întunericului, nu mai oferă siguranța de altădată și oamenii au devenit cam temători in a-l frecventa…
Interlopii, cu tot mai mare tupeu, își fac de cap, terfelind legea adeseori, fără să le pese prea mult de organele de ordine. Fie centrale, fie locale…
Din media, aflăm că avem și polițiști, jandarmi, judecători, procurori, avocați, profesori, medici, politicieni sau funcționari publici care, nu rareori, calcă peste norme morale și legi ca și cum ar păși peste fire de nisip…
Chiar unii dintre oamenii legii sau dintre politicieni au relații dubioase, frecvente și continue cu lumea interlopă!
Frica, sub cele mai diverse întruchipări, este tot mai vizibilă în peisajul nostru de viață…
Aproape că a devenit un invariant cotidian al vieții individuale sau colective!

Ca și manelizarea agresivă a vieții sociale, ajunsă la nivel de epidemie.
Colac peste pupăză, și unele reuniuni publice aduc a bâlci în toată regula. Politicienii, mai cu seamă în acest an atât de agitat electoral, vin la astfel de evenimente precum fluturii la lampă și le maculează fără rușine.
Recent, la Țebea, chiar la evenimentul dedicat nașterii lui Avram Iancu, am putut vedea politicieni-urlatori, fără o minimă înțelegere și decență pentru ceea ce se petrecea acolo cu participarea a mii de oameni…
Din aceeași familie de tip manelist, face parte și lansarea unei cărți, de către un lider de partid, prin fumul de la grătare, cu zaibăr oltenesc, pe fondul colorat sonor de muzica lăutărească… Și cu accente nedisimulate de „metafizică” gastronomică din partea gazdei!

Cartea, extrem de costisitoare financiar, pe care s-au tocat aproape patru milioane de euro din bani publici,se intitulează, fără ironie, „În slujba țării”...
Amfitrionul evenimentului, poetul căruia actorul Ion Caramitru ii spunea, cândva, în fostul sediu al Comitetului Central, „Mircea, fă-te că lucrezi!”….
Ca să facă o impresie bună pentru zăpăcirea poporenilor prin televiziune! La „Cetate”, un așezământ preluat prin manevre obscure de către amfitrion, același personaj alunecos vorbește despre cartea moșită cu greu de prezidențiabilul liberal Nicolae Ciucă într-o atmosferă de carnaval fără mască …
Printr-un cod înrudit, întru manipulare, cu cel utilizat la pomadarea „Loviluției” din decembrie ’89…
Dacă privim priveliștea mai „de sus”, înclin să cred că Kelemen Hunor, liderul UDMR, n-a spus întâmplător că „Țara,mai ales acum, în prag de alegeri, aduce a casă de nebuni”.
Prestația prezidentiabililor, iată, ilustrează din plin o astfel de impresie! Și e doar începutul!
Vorba unui profesor clujean renumit, fost ministru: „Concetățenii noștri, din păcate, nu au vocația monumentalului, ci doar a derizoriului”…
Greșește, oare?

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.