START OFICIAL – Campanie electorală pentru alegerile parlamentare până pe 30 noiembrie,...

START OFICIAL – Campanie electorală pentru alegerile parlamentare până pe 30 noiembrie, la ora 7,00

0 36

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunţat că vineri începe campania electorală pentru alegerile parlamentare, care urmează să se încheie pe 30 noiembrie, la ora 7,00, menţionând că toţi candidaţii trebuie să înlocuiască materialele de promovare din precampanie cu cele reglementate pentru această perioadă.
Greblă a precizat că pentru aceste alegeri vor fi tipărite pentru Camera Deputaţilor şi Senat câte aproximativ 21.000.000 de buletine de vot pentru ţară şi 3.069.600 pentru străinătate. La acestea se adaugă câte 6.656 de buletine de vot prin corespondenţă pentru fiecare Cameră a Parlamentului.
Iată că Toni Greblă recunoaște joi, într-o conferință de presă. ilegalitățile comise de aproape toți competitorii-candidați: „(…)toate materialele care au privit promovarea imaginii competitorilor politici care se vor alinia la pe startul competiţiei de electorale mâine (vineri, n.r.) trebuie să fie date jos, respectiv toate materialele de promovare pe care le-au făcut în aşa-numita precampanie, şi să folosească în campania electorală doar materialele care sunt strict şi precis reglementate de lege”.
El a precizat că miercuri au fost validate de către Biroul Electoral Central toate listele de candidaţi depuse de competitorii politici, astfel încât, în zilele următoare, va fi organizată, în birourile electorale judeţene, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii în care sunt înscrişi în buletine competitorii electorali şi vor fi definitivate machetele buletinelor de vot.
„Autoritatea Electorală Permanentă, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, a publicat hotărârea prin care au fost stabilite 950 de secţii pentru ca românii care se află în afara teritoriului României să poată să-şi exercite dreptul de vot. Începând de aseară le puteţi vedea pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente şi, probabil, în cursul zilei de astăzi vor fi publicate şi în Monitorul Oficial, în mod sigur vor fi postate şi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe”, a adăugat Greblă.
Dintre cele 950 de secţii de vot organizate în străinătate, 158 sunt în Republica Italiană (şi Malta), 147 în Regatul Spaniei, 107 în Regatul Unit al al Marii Britanii, 68 în Republica Franceză (şi Principatul Monaco), 59 în Republica Moldova. De asemenea, în SUA sunt organizate 48 de secţii, în Regatul Belgiei – 29 de secţii, în Regatul Ţărilor de Jos – 21 de secţii şi în Ucraina – trei secţii.

Şeful AEP a mai precizat că pentru cetăţenii români care domiciliază în străinătate, perioada de votare este mai lungă, şi anume sâmbătă şi duminică de la ora 7,00, până la 21,00, cu posibilitatea, la fel ca în cazul cetăţenilor români care votează în ţară, de prelungire a votării duminică până la ora 23,59, dacă există încă persoane în incinta secţiei de votare.
Greblă a arătat că, în ceea ce priveşte dreptul de vot al cetăţenilor români cu domiciliul în ţară, aceştia pot să voteze numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.
În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.
El a mai spus că sunt peste 7.000 experţi electorali înscrişi în Registru, menţionând că sunt suficiente resurse umane pentru a desfăşura activităţile la alegeri.
Greblă a subliniat că AEP deţine întreaga infrastructură informatică pentru desfăşurarea alegerilor şi au fost luate din timp măsurile necesare pentru a instalaultima aparatură, care să constituie filtre în ceea ce priveşte posibile tentative” de fraudă cibernetică.
„În acest sens, nu am avut nicio tentativă până acum şi sperăm ca aparatura să reziste unor asemenea posibile tentative”, a mai spus Toni Greblă.
Optimismul fostului PSD-ist Toni Greblă, e o perdea de fum care nu poate acoperi realitatea. Este cunoscută proverbială spusă a lui Stalin: „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile”, care este deja depățită.
Astăzi, după cum s-a văzut pe la alții, inclusiv la americani și la noi, lucrurile s-au schimbat față de ultima fază a unui ecrutin electoral: Nu contează cine votează, nu contează cine numără voturile; contează cine transmite informațiile și evident cine odonă manevrarea tastaturii computerului de măsluit „alegerile”.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.