Staţia CFR Braşov – decorată în spiritul Centenarului

Staţia CFR Braşov – decorată în spiritul Centenarului

0 603

Stația se află în plin proces de renovare și a fost decorată în spiritul celebrării Centenarului Marii Uniri. Fațada de la intrare a fost transformată într-un imens tricolor iar în interiorul sălii principale au fost instalate casete cu logo-ul centenarului

Gara CFR Brasov și-a schimbat înfățișarea. Stația se află în plin proces de renovare și a fost decorată în spiritul celebrării Centenarului Marii Uniri. Fațada de la intrare a fost transformată într-un imens tricolor iar în interiorul sălii principale au fost instalate casete cu logo-ul centenarului.
Brasovul a fost și este un nod principal de cale ferată care leagă feroviar toate provinciile istorice ale Romaniei. In 1918, trenul cu care a fost dus la București actul Marii Uniri de la Alba Iulia a oprit în stația Brasov unde delegația care a purtat documentul istoric a fost întâmpinata de un număr impresionant de brașoveni.
Actuala cladire a gării CFR Brașov a fost inaugurata în 1962. Acum, pe peretele principal al salii a fost afișat un desen uriaș cu principalele atracții turistice ale județului Brasov: Piața Sfatului, Poarta Șchei și Castelul Bran.
Lucrările nu sunt înca finalizate. Dupa montarea lampadarelor mari, tip toba, din sala mare, peste 700 de corpuri de iluminat vor fi înlocuite, pe peroane, în salile de așteptare și pe tunelul pietonal. Linia de cale ferata dintre Sighișoara și Brașov este în curs de modernizare; când se va ajunge cu lucrarile la Brașov se vor moderniza și peroanele, liniile și copertinele.
Prima gara din Braşov a fost inaugurată la 1 iunie 1873 și a făcut parte din prima linie transcarpatică ce a unit Transilvania de Țara Românească, spune Radu Bellu, istoric al cailor ferate, Regionala CFR Brasov.
Aceeași gară avea să aiba un alt destin după primul război mondial. La 12 decembrie 1918, o delegație formata, printre alții, din episcopul Miron Cristea, Vasile Goldis, episcopul Iuliu Hossu si Alexandru Vaida Voievod, a dus cu trenul actul Marii Uniri de la Alba Iulia pâna la București, pentru a-l prezenta Regelui Ferdinand și Guvernului României. Trenul care transporta delegația a oprit la Brașov.
Delegații veniți din toate provinciile românești, și în special cei din Ardeal, au ajuns cu trenul la Marea Adunare de la Alba Iulia, fapt ce demonstrează ca transportul feroviar a avut și un important rol istoric.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.