Statii de epurare in toate orasele judetului pana in 2013
Cu exceptia Brasovului, retelele de canalizare foarte vechi din judet dau batai de cap autoritatilor, care vor pune in aplicare proiecte de construire a cat mai multe statii de epurare. Investitii majore se vor realiza si la statia din Stupini care deserveste 420 de mii de consumatori, unde nu s-a mai lucrat din anul 2000.
La Stupini functioneaza din 1967 singura statie de epurare care deserveste municipiul Brasov, Poiana Brasov, Rasnov, Cristian, Sanpetru si Harman. Practic, la statia din Stupini ajung peste 1600 de litri/ secunda de apa uzata menajera si industriala de la aproape 420 de mii de consumatori. Dupa ce intra in statia de epurare, apa este supusa unor proceduri specifice prin care sunt retinute cu ajutorul unor gratare toate materialele plutitoare grosiere. Apoi sunt indepartate suspensiile minerale si grasimile; aproape de finalul procesului de epurare prin decantari sunt indepartate materialele organice. In cele din urma, dupa analize minutioase apa epurata este deversata in paraul Ghimbasel, care se varsa apoi in Brasa si care ajunge in final in raul Olt. Din pacate, ultimele investitii la statia de epurare s-au facut in perioada 1998-2000. De aceea Compania Apa deruleaza in prezent un proiect prin care aproape 180 de milioane de euro vor fi investiti atat in mai multe statii de epurare din judet cat si retelele de canalizare si aductiune a apei uzate. Si unele primarii au accesat fonduri pentru astfel de operatii. Pentru aglomerarile urbane termenul de finalizare a lucrarilor este 2013.
Reteaua de canalizare da insa multe batai de cap autoritatilor. In judet mai exista inca retele foarte vechi si pierderi foarte mari de apa uzata care duc inevitabil si la infestarea solului.
Cu toate acestea Brasovul se numara printre primele judete in ceea ce priveste numarul de kilometri de canalizare si in ceea ce priveste colectarea si tratarea apelor uzate.
Vifor Rotar