Subiectul „Spitale vs catedrale” a fost impus opiniei publice, în ultimii ani, de către Asociația Secular Umanistă (ASUR) și partenerii săi mediatici, ca o mare problemă ce trebuie rezolvată.Cu toate că s-au vehiculat cifre peste cifre, toate menite a arăta că statul și societatea investesc prea mult în spiritualitate și prea puțin în construcția de unități medicale, realitatea este cum nu se poate mai diferită.Astfel, Ministerul Sănătății va asigura, în acest an, finanțarea publică a 119.579 paturi din unități sanitare publice și private. Finanțarea se face prin Casele Județene de Asigurări de Sănătate, informează pressone.Conform datelor raportate de Institutul Național de Statistică (INS) și preluate de sursa citată, rezultă că România finanțează un pat de spital la 186 de persoane.
Cel mai bine, la acest capitol, stau județele: Cluj (un pat la 115 locuitori), Iași (un pat la 134 de locuitori), Timiș (un pat la 149 de locuitori), Mureș (un pat la 151 de locuitori), Covasna (un pat la 157 de locuitori), Dolj (un pat la 160 de locuitori), Hunedoara (un pat la 163 de locuitori), Bihor (un pat la 175 de locuitori), Brașov ( un pat la 183 de locuitori) și Sibiu (un pat la 184 de locuitori).
Mai mult decât atât, conform statistilor puse la dispoziție de
Eurostat, instituția desemnată de Comisia Europeană pentru a realiza statistici privitoare la Uniunea Europeană,
România se află pe locul 6 în Europa la capitolul paturi de spital la 100.000 de locuitori.
Cu 667 de paturi/100.000 de locuitori, România este devansată cu puțin de Bulgaria (681) și de Austria, Lituania, Ungaria și Germania. Țara noastră devansează însă țări mult mai potente financiar precum Franța (628), Marea Britanie (275), Norvegia (385), Elveția (467), dar și Spania, Grecia, Italia sau Republica Cehă.Aceste cifre confirmă
analiza realizată de
ActiveNews la finalul anului trecut. Atunci, pornind de la exemplele Suediei și Statelor Unite, arătam că România nu se află cu nimic mai prejos la capitolul spitale decât alte țări din Europa și din lume.
În ceea ce privește lăcașele de cult, situația a fost lămurită chiar de Secretariatul de Stat pentru Culte, aflat în subordinea Guvernului României.
Astfel, în România există 15.325 de lăcașe de cult aparținând Bisericii Ortodoxe Române (biserici, paraclise, capele) și alte 1.078 în construcție. Raportat la numărul credincioșilor, Biserica Ortodoxă Română are o medie uriașă, de 994 de credincioși/lăcaș de cult. Practic, ca fiecare credincios ortodox să poată participa la slujba de Paști, ar fi nevoie ca fiecare biserică, paraclis sau capelă să aibă capacitatea Catedralei Mitropolitane din Sibiu, ceea ce evident, nu este cazul.Mai mult, datele Secretariatului pentru Culte reliefează o altă situație trecută sub tăcere: Biserica Ortodoxă Română are 86,5% din credincioșii români, dar doar 62% din lăcașele de cult existente pe teritoriul țării.
Spre comparație, cultul penticostal revendică 1,92% din credincioși, dar are 11% din lăcașele de cult din România. Media este mult mai bună decât în cazul ortodocșilor: un lăcaș deservește doar 122 de credincioși. De altfel, numărul lăcașelor cultului penticostal a crescut cu 250% față de 1989, ajungând de la 793 la 1950.
În comparație, Biserica Ortodoxă Română avea 12.134 de biserici înainte de 1989, iar după revoluție numărul acestora a crescut cu doar 25%.
Raportat la numărul de credincioși,
cultele protestante au fost mult mai active decât Biserica Ortodoxă Română. Astfel, deși împreună revendică doar 2,95% din credincioși, cultele
baptist, adventist și
penticostal au construite mai multe lăcașe decât
BOR, care revendică 86,5% din români!
Cele trei culte, luate împreună, au construit 3386 de lăcașe, față de cele doar 3191 ale Bisericii Ortodoxe!!!.
Biserica Romano Catolică a construit, în 25 de ani, 351 de biserici, având o medie de 534 de enoriași/lăcaș de cult, aproape cu 50% mai bună decât a Bisericii Ortodoxe.Asemenea articole au constituit o manipulare odioasă pusa la cale de. unii indivizi ce au crezut că noi avem memoria scurtă.si uităm că sub conducerea inteleapta”” a ministrului UDMR-ist de la Sanatate din guvernul Boc,sovinul Cseke Atilla , s-au închis 70 de spitale în toată țara. Iar medicii nu pleacă din țară din cauza Bisericii, ci pentru că sunt prost plătiți in spitale construite pe vremea lui Ceasca !,.. Biserica romaneasca este acuzată că a construit prea multe…biserici!. Oare ce trebuia să construiască? Autostrazi? Apropo de construcții: știți câte instituții medicale și farmacii a construit Biserica în ultimii ani? Exact 51 de instituții medicale,policlinici moderne și farmacii!.Iar in toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcționează 785 de instituții,asezaminte și servicii sociale”!.
Lozinca, „spitale nu catedrale” a fost lansată de către anonima Asociație Socialist Umanistă din România (ASUR), la puțin timp după înființarea de nicaieri a acestui ONG obscur ,”inspirat” de ciracii „binomului” Alina Mungiu-Monica Macovei. Lozinca a fost insistent diseminată în rețelele sociale, în principal, cu ajutorul site-urilor Hotnews ,Evz.și Adevărul care,curios,sunt „slujitoare” neconditionate ale acelor structuri ce au tocmai indatorirea sa apere neconditionat adevarul si interesele tarii !
De altfel,oficina Hotnews a popularizat imediat si foarte generos acțiunile ASUR, deși acest ONG nu avea absolut nicio notorietate sau măcar un număr rezonabil de membri la momentul înființării.iar fondatorul acestei organizații „civice” spontane este cetățeanul Atilla Nyerges,un ciudat medic-distribuitor,cu dare de mana, într-o multinațională farmaceutică.