Statuia lui Honterus a fost renovata

Statuia lui Honterus a fost renovata

0 337

Langa Biserica Neagra, simbol de marca al orasului nostru, se afla statuia unui mare invatat care ne aminteste noua, brasovenilor de astazi, ca Brasovul este un vechi si important burg german.
Printr-o ceremonie speciala, reprezentantii Bisericii Negre au dezvelit cateva placi de bronz de pe soclul statuii umanistului Honterus.
Acestea au fost reinnoite dupa ce au fost furate de doua ori, in ultimii zece ani.
Cele doua basoreliefuri originale din bronz au cazut prada hotilor, cea vestica in 1999, iar cea estica in 2009. Multumita grijii domnului Wilhelm Roth, originar din Brasov, dupa fotografii s-a confectionat o replica a placii vestice, care a fost montata in 2002. Dupa nici un an de la furtul celei de-a doua placi, s-a reusit refacerea ambelor, anunta parohia Bisericii Negre, intr-un comunicat de presa.
Alegerea datei de 31 octombrie nu este una intamplatoare, fiind Ziua Reformei Bisericesti initiata de Dr. Martin Luther in 1517 la Wittenberg in Germania.
Cunoscutul teolog si umanist brasovean, Johannes Honterus, este cel care a raspandit Reforma Bisericeasca in Transilvania pornind din Brasov, din Biserica Neagra. Invitatii au cantat un imn religios cu aceasta ocazie.
„Ne bucuram de faptul ca am reusit reintregirea statuii. Pentru acest lucru trebuie sa multumim tuturor celor care ne-au ajutat. Multumim „Ordinului Suprem Militar al Templului din Jerusalim – Marele Priorat General Magistral al Romaniei – Comanderia «Johannes Honterus» nr. 35 Brasov“, Turnatoriei Select Metlemplast S.R.L. din Odorheiul Secuiesc si S.C. Remat SA Brasov si domnului Wilhelm Roth din Augsburg, originar din Brasov, datorita caruia s-a confectionat o replica a placii vestice si a unei matrite a placii estice de pe statuie“, a declarat, ieri, Christian Plajer, prim preot al parohiei Bisericii Evanghelice CA Brasov, citat de Monitorul Express.
Placile din bronz il prezinta pe Honterus in doua ipostaze obisnuite ale activitatii sale: relieful vestic il arata pe umanist in tipografia sa, unde s-au realizat primele tiparituri in anul 1539, iar cel estic il prezinta pe preotul Honterus impartasind un bolnav.
Placile au fost refacute cu sprijinul Ordinului Suprem Militar al Templului din Jerusalim-Marele Priorat General Magistral al Romaniei-Comanderia „Johannes Honterus” nr. 35 Brasov si al unor sponsori din Brasov.
Statuia lui Johannes Honterus, opera sculptorului berlinez Harro Magnussen, a fost dezvelita la 21 august 1898 cu prilejul sarbatoririi a 400 de ani de la nasterea reformatorului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.