Statul roman la mana bancilor?
Valoarea totala a titlurilor emise de statul roman anul acesta este de peste 12 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult fata de anul trecut. Desi calendarul initial al Ministerului de Finante prevedea un imprumut de doar 11 miliarde de lei pentru 2008, cheltuielile foarte mari in comparatíe cu veniturile colectate la buget, au obligat statul sa se imprumute mai mult la banci.
In loc sa scada, datoria publica a crescut cu vreo 3 miliarde de lei anul acesta fata de 2007. 48 de licitatii organizate, 12,3 miliarde de lei imprumutati. Asa arata programul imprumuturilor pe 2008. Pe langa un deficit mare, noul Guvern mosteneste si o datorie pe masura. Numai in decembrie Ministerul de Finante a vandut 2,81 miliarde de lei sub forma de titluri de stat, la o dobanda de 14,25%. Ultima licitatie organizata chiar in pragul sarbatorilor de iarna a mai adaugat o caramida, grea de peste 400 milioane de lei.
Sumele sunt considerabil mai mari fata de cele de anul trecut si chiar fata de programul initial al Ministerului. In 2007, Finantele au emis pe piata interna certificate de trezorerie si obligatiuni de aproape 9 miliarde de lei, dintr-un program de 12 miliarde de lei anuntat la inceput. Vremurile au fost insa mai bune: economia nu a trecut prin nicio criza, iar volumul incasarilor la buget a fost cat de cat, constant. Anul acesta insa, din cauza problemelor financiare, companiile au „amanat” plata darilor la stat.
Asa s-a ajuns ca, in ultimele trei luni, incasarile sa fie cu peste 8 miliarde de lei mai mici fata de cat s-a estimat. Cum cheltuielile au ramas ridicate, Finantele au fost obligate sa le acopere cu bani de la banci. Multe dintre imprumuturi s-au realizat cu scandenta la un an, ceea ce transforma 2009 intr-un an cel putin impovarator.
Ce se va intampla insa dupa 1 ianuarie, ramane o necunoscuta. Ministerul de Finante a amanat publicarea programului de emisiuni de titluri de stat motivand ca nu exista un buget pentru 2009 finalizat si nici indicatorii macroeconomici nu mai sunt aceiasi.