Statutul juridic al maternitatii Brasov
Asa ceva inca nu exista, copiii nascandu-se acolo in „no man’s land”.
Cladirea, veche de aproape un secol, a fost nationalizata, acum 60 de ani, din proprietatea Bisericii Evanghelice (germane), in ea functionand – o stiu din spusele tatalui meu – actualul liceu „Johannes Honterus”, in turnuletul din varful cladirii functionand si un mic observator astronomic pentru amatori si elevi, la orele de astronomie.
De cativa ani buni Biserica Evanghelica a solicitat retrocedarea, se intelege ca o parte a cladirilor din cadrul maternitatii, recte constructia veche, dar inca nu s-a intamplat faptul.
Pe de alta parte nici municipalitatea, dupa ce s-au facut atatea investitii – vezi cladirea noua si alte anexe – nu doreste sa renunte la destinatia actuala a cladirii, caci nu ar sti, la mare viteza, unde sa mute maternitatea.
Sa mai amintim ca o parte a vechii cladiri este aproape in ruine, mai multe saloane de la ultimul etaj trebuind sa fie inchise deoarece, din cauza acoperisului ajuns ciur, ploua in ele.
Mai trebuie aratat ca responsabili ai municipalitatii au obtinut de la Banca Mondiala fonduri pentru reabilitarea cladirii, in suma de aproape 9 (noua) milioane euro, dar BM nu da banii pana nu se stabileste definitiv statutul juridic al cladirii. In acest sens, vicepresedintele CJ Brasov, Attila Kovacs, spune: „Am decis, solutia este sa urgentam retrocedarea, pentru ca, ulterior, sa incheiem un contract de inchiriere a spatiilor, pe o perioada cat mai indelungata, astfel incat forul bancar international sa aiba garantia ca aici va functiona in continuare spitalul.”
Pentru a grabi retrocedarea (si incheierea contractului), administratia judeteana va elabora si va transmite o situatie exacta a statutului juridic al imobilelor catre Comisia pentru Culte Bucuresti.
La randul sau, Gheorghe Preda, purtatorul de cuvant al Maternitatii, spune: „In momentul de fata nu avem ce face. Printr-un proiect am reusit sa obtinem de la Banca Mondiala 8,7 milioane euro pentru reabilitarea totala a cladirii vechi, dar asteptam inca din 2004 sa fie aprobati printr-o hotarare de guvern. Dupa ce se va intampla asta, Ministerul Sanatatii va organiza o licitatie pentru a alege constructorul. Preconizam ca primavara viitoare se va da startul renovarilor.”
Din toate cele de mai sus rezulta un „statum quo” al destinatiei cladirii, mai ales ca etnia germana din Brasov este mult mai maleabila in privinta sortii cladirilor retrocedate decat altii. Ramane insa de vazut cat va mai sforai Guvernul pe aceasta problema, pentru urnirea din loc a problemelor juridice pe care le are institutia.
Singurul lucru neamintit in cadrul declaratiilor este daca lumea sa-i dea cu stradanii in procrearea celor ce se vor naste in cladire reabilitata, sau sa mai stea in asteptare, sub presiune, ca un cazan de locomotiva cu aburi pana da seful garii plecarea.
Dan Bota