Stiati ca barbatii si femeile dorm diferit?
Femeile adorm mai greu si simt mai pregnant somnolenta. Ele au un risc crescut de insomnie si petrec mai mult timp in somn adanc, comparativ cu barbatii. Dar, explicatiile referitoare la diferentele dintre sexe in ceea ce priveste somnul- si cum afecteaza aceste diferente un posibil tratament- au ramas cu mult in urma, potrivit unui nou raport al Society for Women’s Health Research .
Literatura medicala concentrata pe somn se concentreaza pe apneea de somn, considerata a fi o afectiune specifica barbatilor. Atunci cand vine vorba de femei si de somn “nu exista niciun impuls”, a declarat directorul de programe stiintifice de la Society for Women’s Health Research, Monica Mallampalli.
Femeile care au suferit de nopti albe “pre-menstruale” sau “menstruale” au asumat, asa cum era de asteptat, ca schimbarile hormonale joaca un rol important in principalele tulburari de somn, potrivit lui Mallampalli.
“Femeile au un risc ridicat sa aiba insomnii chiar dupa debutul menstruatiei si in timpul menopauzei”, a adaugat aceasta.
Sindromul picioarelor nelinistite este mai comun la femeile insarcinate decat la barbati sau la femeile care nu au copii. Relatia exacta dintre hormoni si somn inca asteapta sa fie descoperita, dar subiectul capata din ce in ce mai multa atentie in acest domeniu.
Un alt lucru evidentiat de raport este ca “datele despre somn nu sustin numarul de plangeri”. Femeile discuta despre preocuparile legate de somn cu doctorii specialisti, dar testele comune nu sunt orientate catre sursa problemelor. Acest lucru nu se intampla in cazul barbatilor, astfel ca “poate nu exista uneltele potrivite”, a afirmat Mallampalli.
“Este posibil ca femeile sa nu fie diagnosticate deoarece intrebarile nu sunt relevante”, a adaugat aceasta.
Sa luam drept exemplu apneea de somn. Barbatii care sufera de aceasta conditie raporteaza, in general, sforait si dificultati de respiratie. Pe de cealalta parte, femeile sunt mai predispuse la a raporta oboseala, depresie si un somn greu, potrivit lui Mallampalli.
Poate cu ajutorul studiilor viitoare se vor putea dezvolta teste specifice fiecarui sex. Fie ca este vorba doar de chestionare si unelte clinice pe care furnizorii le-ar putea folosi. Acestea inca nu exista. Furnizorii de servicii medicale referitoare la problemele de somn nu intreaba nimic sistematic care ar putea fi folosit de cercetatori pentru a intelege diferentele dintre barbati si femei, a explicat Christine Carter, vicepresedinte al Society for Women’s Health Research.
Sursa: HuffingtonPost