Stie parlamentarul „Seby” Grapa ce nenorociri poate declansa Legea lui privind adoptiile?
Tineri arădeni adoptaţi în SUA şi Malta vor să-şi găsească familiile biologice!
Ileana Cunniffe, o româncă stabilită în Irlanda, a lansat o campanie pe Facebook, pentru a ajuta tinerii care au fost adoptaţi din România, în urmă cu mai mulţi ani, să-şi găsească familiile. Illeana Cunniffe susţine că a creat pagina de Facebook (https://www.facebook.com/theneverforgottonromanianchildren), cu scopul de a-şi găsi un frate, care a fost şi el adoptat, dar s-a trezit că mulţi români îi cer ajutorul, aşa că a decis să facă ceva în sensul acesta.„Sunt originară din judeţul Buzău, comuna Scutelnici şi m-am stabilit în Republica Irlanda în urmă cu 19 ani. Sunt fiica cea mare a unei familii cu zece copii. Nu mai puţin de şase dintre aceştia au fost daţi spre adopţie în străinătate. Când am împlinit 18 ani, una dintre familii, care i-a adoptat pe doi dintre fraţii mei m-a dus în Irlanda. Astfel am avut posibilitatea să fac facultatea aici, m-am căsătorit cu un irlandez şi am la rândul meu cinci copii”, îşi începe femeia povestea. În condiţiile în care a reuşit să ia legătura cu doar cinci dintre fraţii ei care au fost adoptaţi, a decis să îl caute pe cel de al şaselea, despre care a auzit că s-ar afla în SUA, cu ajutorul Facebook-ului.
„Am deschis o pagină de Facebook, din dorinţa de a-mi găsi fratele. În loc să mi se ofere ajutor în căutarea lui, mi s-a cerut mie ajutorul, din partea unor tineri care au fost adoptaţi şi vor acum să-şi găsească familiile. Fiind într-o situaţie similară, mi-am propus să-i ajut pe cât pot. De la începutul lunii februarie, de când am deschis pagina şi până în prezent am reuşit să rezolv 14 cazuri, cu ajutorul primăriilor, poliţiei şi a ziarelor judeţene. Am aproape 100 de cazuri şi zilnic primesc încă două-trei cazuri noi. Încerc să-i ajut pe aceşti tineri cum pot, pentru că şi eu lucrez”, a mai povestit Ileana Cunniffe. Aceasta mai spune că pentru tinerii cu pricina este foarte greu să-şi caute singuri familiile, pentru că mulţi dintre ei nu vorbesc limba română, iar autorităţiile nu sunt prea deschise atunci când vine vorba de furnizarea de informaţii. „O posibilă soluţie ar fi angajarea unor detectivi particulari, dar aceştia costă între 500 şi 1000 de dolari, iar tinerii respectivi nu prea au aceşti bani, fiind la început de viaţă. Este însă foarte important pentru ei să vadă de unde au plecat, să afle cine le-a dat viaţă, să le mulţumească părinţilor naturali că le-au dat posibilitatea să aibă o viaţă mai bună”, a ţinut să precizeze Ileana Cunniffe.
Din Arad, în America şi Malta Printre românii care au aflat că au fost adoptaţi şi care au cerut ajutorul pentru a-şi găsi familiile biologice se află şi trei arădeni.
Michelle Bennett, una dintre tinerele care-şi caută familia, susţine că mama ei biologică se numeşte Angela Horvath, care este născută în 13 februarie 1972. Michelle susţine că a fost adoptată la doi ani de o familie din America şi postează pe Facebook o poză în care apare ea şi mama naturală, făcută chiar în ziua adopţiei. „Numele meu este Angela Monica Horvath, acum Michelle Bennett. M-am născut pe 5 iulie 1989 în Marghita, judeţul Bihor. De asemenea, am o soră mai mică, numele ei este Renate Horvath, nascută în 13 mari 1990. Am trăit la un verişor numit Alexandru Vargu şi ultima noastră adresă a fost Arad, Micălaca, bloc 573 ap. 20”, scrie Michelle.
Ethan Johnson, s-a numit pe vremea în care trăia în România, Paul Alexandru Farcaş. S-a născut în Arad, pe 5 mai 1990. Acesta postează o poză cu mama sa, Florina Farcaş şi sora sa mai mare, Bianca. Ethan Johnson avea doar şase luni( !!) când a fost adoptat de o familie din Dakota de Sud.
Michela Debono, se numea Sofica Covaci, înainte de a fi adoptată. S-a născut în judeţul Arad pe 17 iulie 1996 şi a fost abandonată la naştere de mama ei, Angela Covaci. La scurt timp, Sofica a ajuns la orfelinat, unde a stat până la împlinirea vârstei de doi ani, în această perioadă mama sa venind să o viziteze doar de două ori. Dar, în curând, totul s-a schimbat: doi oameni din Malta au intrat în cămin şi au decis să-i schimbe viaţa. Acum, Michela doreşte să-şi găsească mama biologică, la fel ca mulţi alţi copii. Ea vrea să ştie cine i-a dat viaţă, de unde vine cu adevărat, dacă are alţi fraţi, dacă mama ei e bine, să-i spună că se gândeşte la ea.
Claudia Gavra,Lucian Şerban (Ziarul Glasul Aradului)