Stocurile de gaze pentru cel putin 100 zile
Romania poate recurge la depozitele de gaze naturale ale Romgaz pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale a populatiei si agentilor economici aproximativ 100 de zile in conditiile existente, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Francisc Toth, director general Romgaz.
„”alculul este extrem de simplu si nu lasa loc niciunei speculatii. Daca luam depozitele de doua miliarde metri cubi la un consum de 20 milioane de metri cubi ajungem la 100 de zile, in conditiile actuale’, a precizat Francisc Toth.
Oficialul a precizat ca perioada in care poate fi asigurata alimentarea cu gaze este insa mai mare tinand cont ca o scadere a temperaturii cu trei grade reduce consumul cu circa 10 la suta.
„Temperaturile nu se pot mentine la acest nivel pana in martie, deci perioada in care putem asigura alimentarea este mai mare”, a precizat Toth.
Romania nu mai primeste gaze naturale din Rusia, a anuntat miercuri ministrul Economiei, Adriean Videanu.
„Livrarile de gaze naturale din Rusia au fost sistate. A fost oprita si alimentarea prin punctul Mediesul Auriu, dupa ce ieri a fost oprita alimentarea prin punctul Isaccea 2”, a spus Videanu.
Romania importa gaze naturale rusesti prin doua puncte, respectiv Isaccea 2 si Mediesul Aurit. Din debitul total de gaze livrat Romaniei, aproximativ 70-75 la suta era livrat prin Isaccea 2 si restul prin Mediesul Aurit.
Inainte de aceasta criza a gazelor, Romania importa din Rusia aproximativ 10 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi.
Potrivit autoritatilor romane, consumul total de gaze naturale din Romania este de 61,5 milioane metri cubi pe zi, iar populatia consuma maximum 34 milioane metri cubi de gaze.
Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat luni reducerea furnizarilor de gaze naturale la granita cu Ucraina cu un volum similar celui furat de tara vecina, in tranzitul spre Europa.
Potrivit Ucrainei, miercuri dimineata Rusia a sistat livrarile de gaze naturale catre Europa.